RTX 3060 Laptop : Yapay Zeka ile Güçlendirilen Görsel Deneyim

Monster Notebook  14 Şubat 2021

İncelemeler

Oyunlarda gerçek zamanlı ışık ışını izleme teknolojisi olan ray tracing’i destekleyen Turing mimarili GeForce RTX 20 serisi ekran kartlarıyla oyun dünyasında büyük bir yankı uyandıran NVIDIA, bu defa Ampere mimarisiyle oyuncu bilgisayarlarına konuk oluyor. Adını, ünlü Fransız matematikçi ve fizikçi André-Marie Ampère’den alan mimari ile geliştirilen ekran kartı serisi, NVIDIA GeForce RTX 30 serisi olarak adlandırılıyor. Serinin 1080p ve 1440p odaklı üyelerinden NVIDIA RTX 3060 laptop modellerine performans ve ekstra işlevler kazandırıyor. Monster Tulpar serisi oyuncu bilgisayarlarında yer alan ekran kartı, RTX destekli yapımlar başta olmak üzere, tüm oyunları yüksek kare/saniye oranlarında tecrübe edebilmenize imkân tanıyor. Ekran kartının bulunduğu laptop’lar ve ilgili laptop’ların teknik özelliklerinden bahsetmeden önce GeForce RTX 30 serisinin ve RTX 3060 ekran kartının getirdiği yeniliklerden bazılarına değinmek, yararlı olabiliyor.

RTX 3060 Laptop Modelleri ile Oyun Başlasın

NVIDIA CEO’su Jensen Huang’ın sıra dışı sunumu ve gösterilen göz alıcı teknoloji demolarıyla tanıtımı gerçekleştirilen GeForce RTX 30 serisi, şirketin hâlihazırda hayli yol aldığı ray tracing ve DLSS teknolojilerini olgunlaştırdığı modelleri içeriyor. Daha az hesaplama birimiyle, daha fazla hesaplama gerçekleştirebilen ve NVIDIA’nın yaptığı donanımsal/yazılımsal optimizasyonlarla önceki nesil ekran kartlarına kıyasla iki katına varan bir performans artışı sunan modeller, bu kas güçlerini, oyunlarda rahatça sergiliyor.

GeForce RTX 30 ailesinin 6 GB GDDR6 bellekli üyesi GeForce RTX 3060’ın grafik yongası, serinin diğer üyelerinde olduğu gibi 8 nm üretim teknolojisiyle hazırlanıyor. 12 nm üretim teknolojili RTX 20 serisine kıyasla gelişen üretim süreci, hem transistörler arasındaki veri akışını olumlu yönde etkiliyor hem de grafik yongasının toplamda tükettiği enerjiyi daha düşük seviyelere taşıyor. Böylece NVIDIA RTX 3060 notebook modelleri, oyun seanslarında çok daha düşük düzeyde ısınıyor ve prize bağlı olmadığı anlarda, daha uzun müddet boyunca oyun oynatabiliyor.

RTX 3060 Notebook Serileri  ile Üst Düzey Ray Tracing Performansı

276 mm² genişliğindeki die alanına 13 milyarı aşkın sayıda transistörün sığdırıldığı GeForce RTX 3060 grafik yongası, önceki nesil ekran kartı grafik işlemcilerinde olduğu gibi birçok ayrı işlem birimini içeriyor. 3840 shading birimi, 120 doku haritalama birimi ve 48 ROP ile güçlendirilen grafik işlemcisi, yapay zekâ ve ışık ışını izleme birimleri noktasında da dikkat çekiyor. Zira grafik işlemcisinde 120 Tensor çekirdeği ve 30 ışın izleme birimi bulunuyor. RTX 3060 grafik kartlı laptop modellerinde grafik işlemcisinin saat hızı, TDP değerine göre değişiklik gösterebilirken 192-bit bellek arabirimine sahip 6 GB kapasiteli GDDR6 belleğin hızı ise efektif olarak 12 Gbps seviyesine çıkıyor.

Son dönemde yayımlanan ve NVIDIA’nın, iş birliği hâlinde olduğu stüdyoların çıkaracağı ray tracing destekli oyunlarda son derece tatmin edici bir başarım gösteren ekran kartı, DLSS’e her zaman başvurmadan da keyifli bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlıyor. İkinci nesil ışın izleme çekirdekleri, oyunların akıcılığını olumsuz yönde etkilemeden; gölge, yansıma ve nesne etkileşimli, gerçek zamanlı ışık oyunlarının tamamını görüntüleyebilmenize olanak veriyor. Bununla birlikte hem nesnelerin köşelerinin daha yumuşak ve pürüzsüz görünmesi hem de ray tracing performansını artırmanız için başvurabileceğiniz DLSS de üçüncü nesil Tensor çekirdeklerinin yanında, DLSS 2,0 özelliğinin gelmesiyle performans ve görüntü kalitesi bakımından memnun edici oluyor. Dikkatli gözlerle takip edildiğinde dahi DLSS özelliğinin etkin olup olmadığı fark edilemezken bunun karşılığında çok yüksek kare/saniye artışları elde edilebiliyor.

RTX 3060 Ekran Kartlı Laptop Modelleriyle Video Render Süreleri Azalıyor

Monster Tulpar serisi oyuncu bilgisayarlarındaki güçlü işlemciler, yüksek kapasiteli bellekler ve SSD gibi ileri seviyede okuma ve yazma hızına sahip depolama birimleri, genel kullanım deneyiminizi iyileştiriyor. GeForce RTX 3060 grafik yongasının devreye girdiği anlarda ise elde ettiğiniz performans ve uygulamalardan alacağınız verimlilik zirveye çıkıyor. CUDA teknolojisinden yararlanan uygulamalar, bilhassa fotoğraf ve video düzenleme uygulamalarıyla gerçekleştireceğiniz işlemler, RTX 3060 notebook sayesinde daha kısa sürede tamamlanabiliyor. Video düzenleme ve render alma işlemlerinde de fark edilir düzeyde kısalma meydana geliyor. Bunun yanı sıra video konferans yazılımlarıyla ilgilenen, canlı oyun yayını gerçekleştirmek isteyenler de RTX 3060 ekran kartlı notebook modelleri ile bambaşka bir tecrübe elde edebiliyor. Grafik işlemcisinin taşıdığı yeni nesil video kodlama ve çözme becerileri, bu seriye özel donanım tabanlı AV1 çözme özelliğiyle taçlandırılıyor.

Monster Tulpar T5 V21.4.1 GeForce RTX 3060 ile Fırtınalar Estiriyor

Daima yüksek performans hedefiyle güçlü donanım bileşenleriyle yapılandırılan Monster Tulpar serisi, NVIDIA GeForce RTX 3060 grafik kartıyla başarımını yalnızca Tulpar’ların ulaşabileceği bir zirveye getiriyor. Seride öne çıkan modellerden biri, 1,7 kilogramlık ağırlığı ve 18,2 mm’lik kalınlığıyla gerek çalışma gerekse oyun süreçlerinizin vazgeçilmez bir parçası hâline gelecek Tulpar T5 V21.4.1 15,6″ Oyun Bilgisayarı oluyor.

Monster’a özgü tasarım detaylarının dikkat çektiği laptop, hafifliği dayanıklılıkla aynı potada eriten şık alüminyum ve magnezyum alaşımlı kasasıyla hayranlık uyandırıyor. Korozyon direnci yüksek olan kasa, yalnızca estetik açıdan modeli güçlendirmekle kalmıyor aynı zamanda dâhilî donanım bileşenlerinden çıkacak ısının dağılmasına da katkıda bulunuyor. Kasa üzerindeki RGB LED Light bar, yine aynı aydınlatmaya sahip klavye ile harikulade bir uyum gösteriyor. Kasanın her iki yanına konumlandırılan yeni nesil HDMI 2,1 ve USB portları, gereksinimlerinizi karşılıyor. Modelin 1440p çözünürlüklü 15,6 inçlik mat IPS ekranı, 165 Hz seviyesindeki yenileme hızıyla etkileyici bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlıyor. Windows Hello destekli HD kamera ise görüntülü görüşmelerinizde ve cihazın güvenliğini artırmanızda önemli rol oynuyor.

Tulpar T5 V21.4.1 modelinin donanım bileşenleri ise günceli yakalamakla kalmıyor AAA ve AAAA oyunlara âdeta “Hodri meydan!” diyor. Intel’in onuncu nesil işlemcilerinden Intel Core i7-10875H ile gelen bilgisayar, 8 çekirdekli ve 16 iş parçacıklı işlemciyle fark yaratıyor. Çalışma hızını 5,1 GHz frekansına kadar yükseltebilen işlemci, yanına aldığı 16 GB DDR4 2933 MHz RAM ile yüksek performansın fitilini ateşliyor. Max-P formundaki GeForce RTX 3060 oyun ve multimedya süreçlerinde yüzünüzü güldürürken 1 TB kapasiteli Intel 660P M.2 SSD, 1800’er MB/s’lik okuma ve yazma süreleriyle işlerinizi kısa sürede tamamlamanıza yardım ediyor

RTX 3060 Ekran Kartlı Tulpar T7 V20.3.1, Bir Oyun Canavarının Nasıl Olacağını Gösteriyor

Monster imzası taşıyan GeForce RTX 3060 notebook modellerinden Tulpar T7 V20.3.1 17,3″ Oyun Bilgisayarı da oyun seanslarınızın vazgeçilmezi olmaya geliyor. Güçlü donanımlarına ve ekran genişliğine karşın yalnızca 2,5 kilogram ağırlığındaki laptop, 30,05 mm’lik kalınlığıyla gün boyu yanınızda taşıyabileceğiniz bir bilgisayar olmayı başarıyor.

Özelleştirilebilir yapıdaki RGB LED aydınlatmasıyla günün her saatinde oyun keyfi yaşamanıza ve yazışmalarınızı dilediğiniz gibi sürdürebilmenize olanak veren klavye, modelin tematik tasarımıyla uyum gösteriyor. Kasanın yanlarına konumlandırılan HDMI 2,1, USB-C, kulaklık-mikrofon bağlantıları ve diğer portlar, modelin işlevselliğini artırıyor. Oyuncu bilgisayarının ekranı ise görenleri hayran bırakıyor. İnce çerçeveli tasarımıyla modern tasarım trendlerinin izinden giden Mat IPS ekran; 17,3 inçlik genişliği, 1080p çözünürlüğü ve 144 Hz’lik yenileme hızıyla eşsiz bir oyun tecrübesi vadediyor.

Yerleşik donanım cephesinde sınırları zorlayan RTX 3060 grafik kartlı notebook Tulpar T7 V20.3.1, Intel Core i7-10750H işlemcisiyle de oldukça yüksek bir performans sergiliyor. Çalışma hızını 5,0 GHz frekansına kadar taşıyabilen 6 çekirdekli ve 12 iş parçacıklı işlemci, 16 GB DDR4 2933 MHz sistem belleğiyle çalışmalarınızı hedeflediğiniz şekilde devam ettirebilmenize zemin hazırlıyor. Max-P yapısındaki GeForce RTX 3060, kendine ait grafik belleği sayesinde sistem belleğini kullanmıyor ve taşıdığı teknik imkânları, uygulamalar aracılığıyla değerlendirebilmenizi sağlıyor. Yine Intel imzasını taşıyan 1 TB kapasiteli M.2 SSD, uygulama çağırma, işletim sistemi açma ve kapatma sürelerini en aza indiriyor.

NVIDIA ile olan iş birliği sayesinde en güncel donanımları, dünya ile aynı zamanda kendi bilgisayarlarına da dâhil eden Monster’ın Tulpar serisine ait yeni nesil RTX 3060 laptoplarını incelemeden, oyuna başlamayın.

Paylaş: