RTX 3070 Laptop: Yapay Zeka Devriminin Oyun Dünyasındaki Yeni Adı

Monster Notebook  18 Şubat 2021

İncelemeler

Geliştirdiği grafik yongalarıyla oyuncuları şaşırtmakla kalmayıp grafik dünyasına devrimsel yenilikler de kazandıran NVIDIA, Ampere mimarili GeForce RTX 30 serisi ekran kartlarını çeşitlendirmeyi sürdürüyor. Bu çeşitlendirme, yalnızca masaüstü bilgisayarlar için hazırladığı grafik yongası ve ekran kartlarıyla kalmıyor. Üst düzey performans sergileyen grafik yongalarına ihtiyaç duyan oyun tutkunları için hazırlanan çözümler de kullanıcılarla buluşturuluyor. Düşük düzeyde güç tüketip tatmin edici performans gösteren Max-Q serisi mobil grafik işlemcilerini, Max-P sürümleriyle güncelleyen NVIDIA, GeForce RTX 30 ailesinin en güçlü modellerinden RTX 3070’in Max-P versiyonuyla mobil dünyada rakipsiz hâle geliyor.

“Max-Performance-Maksimum Performans” ifadesinin kısaltması niteliğindeki Max-P, grafik yongasının statik TGP değerlerinin dinamik olarak değişmesine ve frekans değerlerinin ihtiyaca göre artırılmasına işaret ediyor. Bunun neticesinde Max-P sürümü RTX 3070 grafik yongaları, Max-Q versiyonlara kıyasla %30 oranında daha yüksek performans sunabiliyor. Tüm bu değişkenler, grafik yongasının sahip olduğu teknik özellikler ve Monster Tulpar serisi RTX 3070 ekran kartlı laptop modellerinin oyunculara sunduklarına dair ayrıntıları öğrenmeniz, bilgisayar seçiminizde yararlı olacaktır.

Max-P Teknolojili RTX 3070 Laptop Modelleri Masaya Yumruğunu Vuruyor

1080p çözünürlük için gayet yeterli ve 1440p çözünürlük için uygun yapıda olan NVIDIA GeForce RTX 3070 Max-P sürümü, sunduğu teknik olanaklar sayesinde 4K-Ultra HD çözünürlüğe de göz kırpıyor. NVIDIA’nın beyni konumundaki Jensen Huang’ın, 2020’nin son aylarında gerçekleştirdiği sunum esnasında detaylarından bahsettiği RTX 30 ailesinin taşıdığı tüm yeniliklerden yararlanan ve bu yenilikleri, oyunlarını, dizüstü bilgisayarında oynamak isteyenlere de sağlayan grafik yongası, markanın yenilikçi yaklaşımına dair izler bulunduruyor. GeForce RTX 20 ailesinin oyun dünyasına getirdiği ray tracing (gerçek zamanlı ışın ışını izleme teknolojisi) ve DLSS (derin öğrenme temelli süper örnekleme mekanizması) teknolojilerinin yeni sürümleriyle taçlandırılan GeForce RTX 3070 Max-P, önceki neslin eş değer masaüstü ekran kartlarına yakın başarım gösteriyor. Böylece, masaüstü donanımlarıyla uğraşmak istemeyen teknoloji ve oyun meraklıları, yatırımlarını Monster Tulpar serisi RTX 3070 grafik kartlı notebook modellerine rahatlıkla yapabiliyor.

RTX 3070 Notebook Serileri, Grafik Yongasının Teknik Özellikleriyle Çığır Açıyor

Oyuncuların yakından tanıdıkları GeForce RTX 20 ailesi ekran kartlarının tüm avantajlarını, daha da güçlendirerek taşımaya devam eden GeForce RTX 3070 Max-P, teknik özellikleriyle yalnızca teorik olarak değil pratikte de çığır açıyor. 8 nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve 17,4 milyar gibi muazzam sayıda transistör içeren grafik yongası, Monster’ın özel soğutma çözümü sayesinde 392 mm² gibi geniş sayılabilecek bir die alanına sahip olmasına karşın etkili biçimde soğutuluyor. NVIDIA’nın tamamen yenilediği mimari ile başarım düzeyi artan, gelişen üretim teknolojisiyle daha az bir alana daha fazla sayıda işlem birimi konumlandırılan grafik işlemcisi, toplam 5120 adet shading birimiyle geliyor. Bunun neticesinde teorik bağlamda ciddi bir kazanım elde ediliyor. Tabii bu kazanımın mümkün olmasını; 160 adet doku haritalama birimi, 80 adet ROP (raster operasyon iş hattı) ve 40 adet SM (akış çoklu işlemcileri) sağlıyor. 12 Gbps efektif hıza sahip 8 GB kapasiteli GDDR6 bellekle donatılan grafik yongasının, grafik işlemcisinin saat hızı ise TGP değerine bağlı değişiyor.

NVIDIA RTX 3070 Notebook Modelleriyle Sıra Dışı Bir Ray Tracing Performansı

İkinci nesil RT çekirdekleri (ray tracing) ve üçüncü nesil Tensor çekirdeklerinin sağladığı imkânlarla yeni nesil pek çok oyunda boy göstermeye başlayan gerçek zamanlı ışık ışını izleme özellikleri, GeForce RTX 3070 Max-P grafik yongalı laptop’larla deneyimlenebiliyor. Donanım tabanlı geliştirmeler, azalan işlem birimlerinin eskisine kıyasla etkili hesaplamalar gerçekleştirmesini ve grafik yongasının, toplamda daha az güç tüketerek daha az ısınmasına yardım ediyor. Bu noktada grafik yongasında toplam 40 adet RT çekirdeği ve 160 adet Tensor çekirdeği bulunuyor. Sevdiğiniz yeni nesil oyunlarda, yüksek çözünürlükte akıcılık kaybı olmadan ray tracing özelliklerini etkinleştirmenize fırsat tanıyan bu güç, dilediğiniz takdirde DLSS 2,0 teknolojisiyle eş zamanlı çalışabiliyor. Böylece, örneğin 50 fps civarında bir akıcılıkla oynadığınız oyunları 80-90 fps değerinde oynamanız mümkün olurken görüntü kalitesinden herhangi bir şekilde taviz vermemiş oluyorsunuz. Bunu sağlayan ise DLSS teknolojisinin, NVIDIA’nın bugün otomotiv sektöründen veri bilimi ve yapay zekâ çalışmalarına kadar uzanan derin öğrenme teknolojileri oluyor. Grafik yongası sürücülerinin güncelliği ve oyunların desteğiyle değerlendirebileceğiniz DLSS fonksiyonu, 4K çözünürlükte dahi akıcı ve pürüzsüz bir oynanış elde etmenize zemin hazırlıyor.

Tulpar T5 V21.5.1, NVIDIA RTX 3070 Gaming Laptop’ların En İyi Temsilcilerinden

Türkiye’deki oyun tutkunlarının yakından tanıdıkları Monster Tulpar serisi oyuncu laptop’larının en güncel sürümlerinden biri olan Tulpar T5 V21.5.1 15,6″ Oyun Bilgisayarı, yenilikçi dizaynı ve donanım bileşenleriyle oyuncuların iştahını kabartıyor. 15,6 inçlik QHD çözünürlüklü ekranıyla muhteşem görüntülere hayat veren bilgisayar, 165 Hz yenileme hızına sahip mat IPS ekranıyla oyun ve diğer tüm bilgisayar kullanım süreçlerinizin keyifli geçmesini mümkün kılıyor.

Ekranını kaldırdığınızda ve çalıştırdığınızda sizi, RGB LED aydınlatmalı klavyesinin yanı sıra klavye ile paralel şekilde kasaya konumlandırılan Light bar ile karşılayan model, etkileyici tasarımıyla göz dolduruyor. Magnezyum ve alüminyum alaşımlı kasasıyla hem direnç kazanan hem de ısı dağılımı konusunda başarılı bir performans sergileyen oyuncu bilgisayarı, 1,7 kilogramlık ağırlığı ve 18,2 mm’lik kalınlığıyla taşınabilirlik tarafında da başarılı iş çıkarıyor. Birinci ve ikinci nesil USB 3,1 portlarından oluşan dört bağlantı noktası, HDMI 2,1 portu, Wi-Fi 6, Bluetooth 5,1 gibi kablosuz bağlantı imkânları, modelin öne çıkan özellikleri içerisinde yer alıyor.

Teknik tarafta ise bir oyuncu bilgisayarından bekleyeceğiniz hesaplama gücünü fazlasıyla sunan Tulpar T5 V21.5.1, Intel’in en hızlı mobil işlemcilerinden biri olan Core i7-10875H ile güç kazanıyor. Frekans değerini 5,1 GHz düzeyine taşıyabilen 8 çekirdekli ve 16 iş parçacıklı işlemci, çok oyunculu yapımlarda ve oyun yayınlarında, gereksinim duyacağınız performansı size sağlıyor. 2933 MHz frekansına sahip 16 GB DDR4 RAM, 1800 MB/s okuma/yazma hızlı ve 1 TB kapasiteli Intel 660P M,2 SSD, işlemcinin oluşturduğu performans fırtınasına eşlik ediyor. 8 GB GDDR6 bellekli NVIDIA GeForce RTX 3070 Max-P ise şimdiye dek hayalini kurduğunuz oyun deneyimini yaşamanıza olanak veriyor. Oyunlara ve diğer dijital içeriklere ait sesleri, THX Spatial Audio desteli, toplam 4 Watt’lık stereo hoparlörle işitmeniz mümkün oluyor. 4 hücreli ve 62,32 Wh değerindeki batarya, modeli, prize bağlı olmadan da kullanabilmenize imkân tanıyor.

NVIDIA GeForce RTX 3070’li Tulpar T7 V21.6.1 17,3″ Oyun Bilgisayarı ile Rakiplerinizden Önde Olun

Daha geniş ekranlı bir oyuncu bilgisayarına ihtiyacınız varsa, teknik yönden Tulpar T5 V21.5.1 ile büyük oranda aynı olmakla birlikte; boyut, ağırlık, ekran genişliği, kamera, batarya kapasitesi gibi konularda bu modelden ayrılan Tulpar T7 V21.6.1, size sesleniyor. Mat IPS formundaki 17,3 inç genişliğindeki ekranıyla 1440p (QHD) çözünürlükte görüntüler sunan RTX 3070 notebook, panelinin IPS oluşuyla renk doğruluğu konusunda sizleri memnun ederken %100 sRGB desteklemesiyle grafik ağırlıklı çalışmalarınızı bu bilgisayarda sürdürebilmenize ortam hazırlıyor. Genişleyen ekran ve magnezyum-alüminyum alaşımlı kasanın boyutlarının artışı, doğal olarak cihazın ağırlığını etkiliyor. Ancak; Intel Core i7-10875H işlemci, 16 GB DDR4 2933 RAM, 1 TB M,2 SSD ve kapsamlı soğutucu sistemi içeren bir RTX 3070 grafik kartlı laptop olduğu dikkate alındığında modelin 2,3 kilogramlık ağırlığı, taşınabilirlik sınırlarının altında kalıyor. Bilgisayarın HD çözünürlüklü web kamerasının, modelle birlikte gelen Windows 10’un, Windows Hello özelliğini desteklemesi, güvenlik konusundaki endişelerinizin ortadan kalmasını sağlıyor. 6 hücreli ve 91,24 Wh’lik batarya ise taşınabilir bilgisayarınızla dilediğiniz her yerde oyun keyfini sürdürebilmenize olanak tanıyor.

Monster’ın, dünyanın en prestijli ve yenilikçi teknoloji şirketlerinden NVIDIA ile gerçekleştirdiği iş birliğinin meyveleri olan Tulpar serisi RTX 3070 laptop modelleri oyunculuk kariyeriniz ve eğlence deneyiminiz tepeden tırnağa değişecek!

Paylaş: