Resident Evil 3 İnceleme

Monster Notebook  22 Kasım 2021

İncelemeler

Hayatta kalma-korku türünün mimarı olmasa da dünya çapında bilinir hâle gelmesindeki en önemli marka, hiç şüphesiz Capcom’un Resident Evil’ıydı. Alone in the Dark’ın oynanış mekaniklerini ödünç alıp zombi istilası konusunu derli toplu anlatan Resident Evil serisinin ilk oyunları, 1990’ların sonu, 2000’lerin başına damga vurdu. İlk oyunların bu denli “oyun değiştiren” türden yapımlar olduğunu bilen Capcom, Resident Evil 2 Remake ile gerçekten harika bir iş çıkardı. Bu muhteşem remake’in tadını alan oyuncuların ise beklentisi ortaktı: Resident Evil 3: Nemesis Remake. Evet, RE2 Remake’in ardından, adından “Nemesis” ve “Remake” kelimeleri çıkarılmış bir yeniden yapım olan Resident Evil 3 yayımlandı. Fakat heyecanla beklenen o oyun, bu oyun muydu?

T-Virus Enfekteler Sarmış Dört Bir Yanımı

Orijinal oyunun yapısal bakımdan olmasa da konu itibarıyla izinden giden Resident Evil 3, Umbrella Corporation’ın gizlice geliştirdiği T-Virus’ın, Raccoon City halkını etkileyip onları birer zombiye dönüştürmesini temel alıyor. Oyunda yönettiğimiz ana karakter ise Jill Valentine. Umbrella’nın hedefindeki S.T.A.R.S. (Özel Taktikler ve Kurtarma Servisi) eski üyesi Valentine, yapımda kısa süre de olsa kontrol edebildiğimiz Carlos Oliveira’nın yardımıyla yaşama tutunduktan sonra Raccoon City’nin gidişatını normale çevirmek üzere harekete geçiyor ve olaylar gelişiyor.

Sabit kamera açılı ve tank kontrol sistemli orijinal oyundan sonra RE2 Remake ile aynı omuz üstü kameralı üçüncü şahıs kamera açısına geçen yeni Resident Evil 3, Raccoon City’nin açık alanlarında rahatça dolaşabilmemize, yine orijinal oyunda keşfetmemizin mümkün olmadığı yerleri görebilmemize imkân tanıyor. Ortamlarda gezinirken dört bir yanımızı saran zombilere ek olarak bir de sevimli dostumuz Nemesis var tabii. Bizi olur olmadık yerlerde selamlayıp adrenalin dolu anlar yaşamamızı sağlayan Nemesis, elindeki silahlardan biyolojik yeteneklerine, başka zombileri güçlü birer yaratığa dönüştürmesinden depar atıp saniyeler içinde yanımıza gelmesine kadar pek çok özelliğe sahip. Ona karşı yapmamız gerekense silahlarımızı ve sıyrılma hareketimizi kullanıp bu sıkıntılı anlardan hasar almadan kurtulmak.

Oyundaki Eksikler Fazlaca Göze Batıyor

Yapım aşamasındayken Capcom’daki oyun geliştiricilerin bir bölümünün Resident Evil Village ile çalıştıklarından olsa gerek, yeni Resident Evil 3’te görmezden gelinemeyecek düzeyde eksiklikler bulunuyor. Bunların başında, orijinal oyunda olup bu oyunda bulunmayan mekânlar geliyor. Şehir merkezi, basın ofisi, Raccoon City parkı, mezarlık gibi belli başlı bölümlerin yeni oyunda olmamasının eksikliği hissediliyor. Hazır Raccoon City sokaklarında koşturabiliyorken bu alanları da ziyaret edebilsek her şey daha güzel olabilirdi. Lakin eksiklikler bununla da sınırlı kalmıyor. RE2 Remake’in şapka uçuran fizik ve zombi hasar modellemeleri, maalesef bu oyunda mevcut değil. Bir önceki oyunda böylesi geliştirmelere alışıp sonraki oyunda daha iyisini beklerken var olanın da ortadan kalktığına şahit olmak, pek de hoş olmuyor açıkçası. Buna alternatif oyun sonlarının kaldırılması, RE2 Remake’teki gibi A ve B oynanışlarının bulunmaması gibi meseleleri de ekleyebiliriz.

Tüm bu saydıklarımıza, doğrudan oynanışa etki eden ve gerilim unsurunu azaltan bazı eksiltmeleri de ifade etmeliyiz. Örneğin, RE2 Remake’te öldürdüğümüz zombiler, bir gerilim unsuru olarak onları öldürdüğümüz yerde duruyorlardı. Hatta oyunun zorluk seviyesine göre yeniden ayağa kalkıp kopmuş uzuvlarına rağmen peşimizden gelebiliyorlardı. Bu oyunda ise zombiler öldükten sonra yok oluyor. RE2 Remake’te hepimizi boncuk boncuk terleten Mr. X’in gelişmiş yapay zekâsı, Nemesis’te görülmüyor. Dahası, Nemesis, olması gerekenden daha az karşımıza çıkıyor ve bir süre sonra yapacağı hareketler tahmin edilebilir olduğu için ortada gerilim veya korku unsuru da kalmıyor. Yapımın toplam oynanış süresi ise RE2 Remake’in yarısına bile yaklaşamıyor.

Raccoon City ile Hasret Giderme Vakti

Yapımla birlikte Resistance adında bir oyun modu daha geliyor. Capcom’un, neredeyse yarım bir oyun için sizden istediği tam oyun parasını unutturmak için eklediği bir mod tadında olan Resistance; Dead by Daylight ve Friday the 13th: The Game oyunlarının oynanış mantığını Resident Evil dünyasına adapte ediyor. Oyunculardan biri zombileri yönetirken diğer oyuncular ufak tefek bulmacaları çözüp diğer yandan zombilere rağmen hayatta kalmaya çalışıyor.

Yapımın grafik ve ses gibi teknik ayrıntılarında hemen her şey RE2 Remake ile aynı diyebiliriz. Hatta öyle ki önceki oyunda kullanılan zombi modellerinden bazıları bile tamamen aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Ziyaret ettiğimiz eş mekânlardaki bulmaca bileşenleri ise kafa karıştırmamak için nazikçe gizlenmiş durumda.

Capcom’un beşinci ve altıncı oyunlarla rotasından sapan Resident Evil markasını özüne döndürme girişimlerinden biri olan yeni Resident Evil 3, eksikliklerine ve kısa oyun süresine rağmen Raccoon City ile hasret gidermek için deneyimleyebileceğiniz şimdilik tek güncel oyun.

Paylaş: