Spider-Man Miles Morales İnceleme

Monster Notebook  28 Mart 2021

İncelemeler

Süper kahraman oyunlarının çok fazla yüz güldürmediği gerçeğine bir başkaldırı tadındaki Rocksteady Studios imzalı Batman oyunları, “kötü adamlarla mücadele”nin ne kadar akıcı, hikâye anlatımının ne kadar başarılı, oynayışın ne kadar sürükleyici olabileceği konusunda parmakla gösterilir yapımlardı. Bahse konu oyunlardan ilham alınarak yeni oyunlar hazırlanması ise oyuncular için kötü bir sürprizden ziyade eğlenceye açılacak yepyeni kapılar manasına geliyordu. Fakat bir Spider-Man oyununun, Batman mekaniklerini kullanarak harikalar yaratmasını kimse beklemiyordu. Ratchet & Clank serisiyle tanınan Insomniac Games’in 2018 çıkışlı oyunu Marvel’s Spider-Man, işte tam bu nedenle büyük yankı uyandırdı. İçerisine serpiştirilen irili ufaklı ayrıntılar şöyle dursun, her bir alanı yaya olarak gezmek, ağ atarak o bina senin, bu bina benim salınıp durmak, hayranlarla selfieler çektirmek derken oyunun modern bir başyapıt olduğu çok geçmeden görüldü. Böylesi bir oyunun devamının gelmemesi düşünülemezdi tabii, hâlihazırda yeni nesil oyun konsolları gelmişken ve PlayStation 5 cephesinde “çıkış oyunu” şeklinde nitelendirilebilecek dev oyunlar yokken, yan oyun konumundaki Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, oyuncuların karşısına çıkıverdi.

Kötülerin Karşısındayım, New York Sokaklarında

Spider-Man evrenine aşina olanların, çizgi roman serisini takip edenlerin ve elbette, 2018 çıkışlı oyunu oynayanların yakından tanıdıkları Miles Morales, esas Örümcek Adam Peter Parker’ın yaşadığı gibi yine bir radyoaktif örümcek ısırığı ile birtakım yetenekler kazanan bir arkadaş. İlk oyundan verilen sinyaller neticesinde Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Miles’ın çevresinde geçiyor. Her ne kadar animasyonları ve genel karakter hareketleri itibarıyla kendisini yer yer Peter Parker zannetsek de Morales’in kendine özgü yetenekleri ve oyun içerisinde açtırabileceğiniz kostümler vasıtasıyla edinebileceği güçler bulunuyor.

Peter Parker’ın, bir yıllık eğitiminin ardından Morales’in yetkinlik kazandığını ve Örümcek Adamlık yapabileceğini düşünüp New York’u kendisine emanet etmesiyle başlayacağınız oyun, Noel döneminde geçiyor. Dolayısıyla kar yağışının etkileri, şehrin silüetine kazandırdığı karakter, harika bir şekilde resmediliyor. Değişen şehir görünümüne ek olarak kahramanımız Morales de doğrudan doğruya oynanışa etki eden özelliklerle geliyor. Kötü adamlarla mücadele ederken değerlendirebileceğiniz biyoelektrik gücü, oyunun ilk görevlerinden itibaren favorilerinizden biri olabilir. Düşmanlarınızı sersemletmekle kalmayıp onların, havada durduklarına şahit olacağınız düzeyde yükseltmenizi sağlayacak bu özel güç, şayet kombolarla adam pataklamaktan hoşlanıyorsanız, sizi memnun edecektir. Görünmezlik ise yapımın ufak çaplı bir gizlilik aksiyon oyununa dönüşmesine katkıda bulunuyor. Tabii isterseniz alternatif yöntemlerle ve ağınızı kullanarak düşmanlarınızı etkisiz hâle getirmeniz de mümkün.

Tadı Damaklarda Kalan Bir Yapım

Sıkı Örümcek Adam takipçilerinin ve aksiyon oyunlarıyla haşır neşir olanların 5-6 saat gibi kısa bir sürede tamamlayabilecekleri Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, kısa sayılabilecek ve tadı, damaklarda kalan hikâyesine karşın anlattıklarıyla akılda kalmayı başarıyor. New Yorkluların her an ulaşıp sizden yardım isteyebilmelerinden ötürü bir önceki oyuna selam çakan eğlenceli dokunuşlarına kadar birçok nokta, oyunu genel olarak tebessüm ederek oynamanızı sağlıyor.

Görsel ve işitsel yönden, önceki oyunla kıyaslanmayacak derecede başarılı olan Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, gerçek zamanlı ray tracing efektini gözlemleyebileceğiniz sayısız alan bulunduruyor ki bunların başında, Morales’in binalarda yürürken camlara yansıyan görüntüleri geliyor. Önceki oyunda önceden tanımlı görseller camlarda yansıma olarak görülürken bu defa hem Spider-Man hem de caddeden gelip geçenler camlardan görülebiliyor. Yollardaki ıslaklığın yarattığı yansımalar ve çeşitli ışık oyunları da yine gerçek zamanlı ray tracing’in maharetlerinden. İşitsel tarafta ise sizi harika müzikler bekliyor. Gerek sinema filmleri gerekse televizyon programları için hazırladığı müziklerle adından söz ettiren John Paesano, 2018 çıkışlı oyunda olduğu gibi bu oyunda da atmosferle uyumlu eserlere imza atmış durumda.

Eğer PlayStation 5 sahibi şanslı oyunculardan biriyseniz ve henüz Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’i oynamadıysanız, yapıma zaman ayırmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş: