The Outlast Trials: Arkadaşlarınızla Gerilim Dolu Anlar Yaşamaya Hazır Olun!

Monster Notebook  19 Ağustos 2023

Oyun

2010 yılında yayınlanan Amnesia: The Dark Descent’in başlattığı, oyuncuyu savunmasız bırakıp düşmanlardan kaçma ya da saklanma mekanikleriyle birlikte, 2007 çıkışlı korku filmi [Rec]’ten ödünç aldığı gece görüşlü kamera sistemini başarıyla uygulayan Outlast, 2013 yılına damga vurmuştu. Mount Massive Akıl Hastanesi’nde yaşanan sıra dışı olayları araştırmak üzere harekete geçen bir gazeteciyi yönettiğimiz yapım, içerdiği şiddet dozu yüksek sahneler kadar zaman zaman aşırıya kaçabilen korku zıplaması anlarıyla akıllara kazındı. Sonrasında gelen Whistleblower DLC’si ise ana oyunu da aşabilen korku sekanslarıyla oyuncuya zorlu ve psikolojik anlamda yıpratıcı saatler yaşatıyordu.

Senaryosunun pek de kolay anlaşılamadığı konusunda birçok oyuncunun hemfikir olduğu, açık dünya formunda inşa edilen ve rahatsız edicilik bakımından ilk oyunu fersah fersah geçen Outlast 2, zamanla düşen temposuna karşın özellikle okul bölümleriyle beğenilmişti.

Serinin geliştiricisi Red Barrels’ın, her yeni Outlast oyununda farkı bir şeyler deneme isteği, kısaca anlattığımız ilk iki oyun çerçevesinde bu şekilde gerçekleşti ve şimdi karşımızda, serinin en farklı oyunu The Outlast Trials duruyor.

Yeniden Doğ, Yeniden İnşa Et, Sıfırla

Bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla hâlâ Erken Erişim’de olan The Outlast Trials; eşli oynanışa odaklanan, birinci şahıs görüş açılı, hayatta kalma korku türü yapımlar arasında yer alıyor. Serinin önceki oyunlarında olduğu gibi bir hikâye üzerine inşa edilmiş gibi dursa da aslında oyunun size ve oyundaki arkadaşlarınıza verdiği görevleri sorunsuz biçimde yerine getirip sonraki görevlere başlamanız, oyunun temel döngüsünü oluşturuyor. Tabii “görev” dediğimizde aklınıza “normal” oyunlardaki gibi görevler gelmesin; oyunumuz Outlast adının hakkını verecek görsel ve işitsel öğeleri ziyadesiyle taşıyor.

The Outlast Trials, yapımın henüz başlarında bir denek olarak kullanılacağını anladığımız karakterimizin, bir dizi testten geçmesiyle ısınma turunu tamamlamamıza izin veriyor. Serinin alametifarikası hâline gelen gece görüş özelliği ise karakterimize gayet kanlı şekilde entegre ediliyor ve dolayısıyla oyunda kamera taşımak veya pil değiştirmek zorunda kalmıyoruz. Elbette yine birtakım şarj sorunlarıyla karşılaşıp bunları da aşmamız icap ediyor.

Hücrem Hücrem Güzel Hücrem

Dört kişiye kadar eşli oyun desteği sunan The Outlast Trials’da, Outlast evreninden aşina olabileceğiniz nitelikteki insansı varlıklardan kaçmanız, onlardan saklanmanız ve görevleri tamamlamanız bekleniyor. Oyun, sizin yalnızca kaçmanıza değil, seçtiğiniz karaktere ve onun yeteneklerine bağlı olarak yer yer küçük mücadelelere girmenize de imkân tanıyor. Kendilerine has becerileri bulunan dört karakter sınıfı, ilgili karakter sınıflarının beceri ağaçları da yapıma küçük çaplı bir renk katıyor. Karakterinize göre diğer oyuncuları iyileştirme, düşmanları geçici olarak etkisiz hâle getirme, sizin ya da takım arkadaşlarınızın olanakları dâhilinde bulunuyor. Eğer oyunu arkadaşlarınızla değil de kendi başınıza oynamak isterseniz, işlerin biraz daha zorlaşacağını belirtmemiz gerekiyor. Zira birden fazla kişinin yapması gereken tüm işler, sizin omuzlarınıza yükleniyor.

The Outlast Trials, içini dilediğiniz gibi dekore edebileceğiniz, renk ve aksesuarlarını şekillendirebileceğiniz bir hücre sistemini de beraberinde getiriyor. Açıkçası, böylesi bir oyun için yadırgatıcı bazı yönleri olsa da onca hengâmeden sonra oyuncunun kendi başına kalabileceği güvenli bir alanının bulunması, bir bakıma rahatlatıcı oluyor. Bir de bilek güreşi meselesi var. Sizinle aynı oturumda yer alan oyuncularla görevlere başlamadan önce bilek güreşi turnuvaları düzenlemeniz mümkün oluyor. Dikkat ve refleks gerektiren bu aktivitenin, aynen hücre içi dekorasyonunda olduğu gibi Outlast isminin ciddiyetine biraz gölge düşürdüğünü düşünüyoruz.

Red Barrels için iyi bir deneme olarak kabul edilebilecek fakat hayatta kalma korku türüne pek fazla bir şey katmayacağını ve Outlast serisindeki diğer oyunlar gibi kalıcı olmayacağını öngördüğümüz yapım, umarız, Erken Erişim sürecindeyken daha iyi ve Outlast mirasına yaraşır içeriklerle zenginleştirilir.

 

Paylaş: