Yapay Zekayı Konu Alan En İyi 5 Bilim Kurgu Oyunu

Monster Notebook  2 Mayıs 2023

Oyun

Şu sıralar teknolojiyle ilgilenen hemen herkes, ChatGPT ve varyasyonlarının yapay zekâ adına ne denli başarılar elde ettiğini konuşurken, oyunlarda yapay zekânın neler yapabileceğini yıllar önce öğrenen, hatta yapay zekâ temalı oyunlarla vakit geçiren oyuncular, bu son gelişmeleri bıyık altından gülerek takip ediyor. Dilerseniz gelin bu yazıda, bugüne kadar yapılmış ve merkezinde yapay zekâ olan en iyi beş bilim kurgu oyunundan kısaca söz edelim.

1. Portal 2

İlk oyunuyla birlikte muhteşem bir ikili olan ve sizlere, sırasıyla ikisini de oynamanızı önerdiğimiz serinin ikincisi, hiç şüphesiz, yapay zekânın en başarılı şekilde işlendiği oyunların başında geliyor. Bilim kurgunun sos değil de ana yemek olarak sunulduğu, esprilerin havada uçuştuğu, bulmaca çözmenin oyunculara terapi gibi geldiği Portal 2, Valve’ın neden daha fazla oyun yapması gerektiğinin yanıtı niteliğinde.

2. Detroit: Become Human

Yıldızı Fahrenheit ile parlayan Quantic Dream’in, en akılda kalıcı hikâyelerinden birine sahip Detroit: Become Human; sinematik anlatımıyla, sizi sıklıkla ahlaki seçimler yapmaya zorlamasıyla ve elbette, yapay zekâyı yakın geleceğin perspektifinden ele alışıyla benzerlerinden ayrılıyor. Seçimlerinizin doğrudan oyun sonunu etkilediği ve yapımda yönettiğiniz yapay zekâlı androidlerle bir süre sonra empati yapmaya başlayacağınız Detroit: Become Human, Quantic Dream’den başkasının altından kalkamayacağı, muhteşem bir oyun.

3. Deus Ex: Human Revolution

İlk oyununda, Tapınak Şövalyeleri’nden Illuminati’ye kadar el atmadığı neredeyse hiçbir gizli örgüt ve değinmediği komplo teorisi bırakmayan, ilerleyen oyunlarında da benzer bir yol izleyerek ilgi çekici bir seriye dönüşen Deus Ex, Human Revolution adlı üçüncü oyununda, transhümanizmden yapay zekâya dek pek çok konunun nasıl ustalıkla ele alındığını görebilirsiniz.

4. SOMA

İsveç’in en önemli oyun stüdyolarından Frictional Games’in, Penumbra ve Amnesia serisinden sonra en çok takdir edilen oyunu olan SOMA, bilim kurgu temelli bir korku oyunu olmakla birlikte teması itibarıyla yapay zekânın, insan bilinciyle etkileşimi neticesinde işi nereye vardırabileceğini dramatik şekilde gözler önüne seriyor. Geliştirici ekibin şimdiye kadar yaptığı en başarılı oyun kabul edilen SOMA, mutlak surette tecrübe etmeniz gereken yapımlardan.

5. System Shock 2

Elon Musk ve Steve Wozniak gibi önemli isimlerin de aralarında yer aldığı bini aşkın önemli kişinin 2023’ün başlarında OpenAI şirketine ilettiği açık mektubunun konusu, özünde şu: “Yapay zekânın yaratabileceği risklerin daha iyi anlaşılabilmesi için yapay zekâ araştırmalarına ara verilmeli.” Üzerine epey konuşulabilecek, hakkında beyin fırtınaları estirilebilecek çok derin bir uyarı bu. Belki de System Shock’taki, isyankâr ve insanlığı ortadan kaldırmaya çalışmasıyla iyiden iyiye korkutucu hâle gelen yapay zekâ SHODAN’ın, bu uyarının yapılmasında bir katkısı olabilir. Siz ne dersiniz? Eğer 1994 çıkışlı orijinal oyunu oynamadıysanız üzülmeyin. Yapımın, canavar gibi oyun bilgisayarları ile deneyimleyebileceğiniz remake sürümü, 2023’ün ortalarında bizlerle olacak.

Paylaş: