5G Teknolojisinin Oyun Dünyasına Etkileri

Monster Notebook  9 Şubat 2024

İncelemeler

Dünyanın pek çok ülkesinde aktif olarak kullanılmaya başlayan ve orta vadede Türkiye’de de sunulması beklenen 5G teknolojisi, iletişim alanında olduğu kadar oyun dünyasında da bir devrim yaratıyor. Hız ve bağlantı kalitesi noktasında zaten hayli başarılı olan 5G, çevrim içi ve buluttan oyun oynama deneyimi tarafında da köklü değişiklikler vadediyor. Gerek mobil gerekse PC cephesindeki oyunları, internet hız ve gecikme süresi sorunlarıyla karşılaşmadan oynamak, kulağa hoş geliyor. Peki, 5G ile ülkemizde hâlâ aktif olarak kullanılan 4.5G teknolojisi arasında ne gibi farklar var ve 5G, biz oyuncular için ne anlam ifade ediyor? Gelin, tüm bunları birlikte değerlendirelim.

Elveda 4.5G, Hoş Geldin 5G Teknolojisi

Türkiye’nin en köklü GSM şirketlerinden birinin 31 Mart 2016’da başlattığı 4.5G teknolojisi, ülkenin dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım olarak görüldü ve öyle de oldu. Özellikle yavaş aktarım hızlarına sahip 3G teknolojisinden sonra 4.5G, gerçekten de çok değerli bir teknolojik atılımdı ve kullanıcıların, güncel mobil cihazların potansiyellerini kullanabilmeleri için de olmazsa olmazdı. Diğer ülkelerde 4G olarak değerlendirilen teknoloji, yerini, 5G’ye bırakmaya başladı. 5G’nin, oyun dünyasına etkilerini aktarmadan önce 4.5G ve 5G teknolojilerini kısaca tanıyalım. Bu sayede yazının geri kalanında aktardığımız bilgiler, daha anlamlı olacaktır.

Özellik / Teknoloji4.5G (LTE-Advanced)5G
HızTeorik olarak 1 Gbps’ye kadar hızlar sunar. Gerçek kullanımda genellikle daha düşük.Teorik olarak 10 Gbps’ye kadar, bazı durumlarda daha yüksek hızlar mümkün olabilir.
Gecikme Süresi30-50 milisaniye arasında gecikme süreleri sunar.1 milisaniye gibi çok düşük gecikme süreleri sunar.
Kapasite ve YoğunlukKilometrekare başına binlerce cihazı destekler.Kilometrekare başına 1 milyon cihaza kadar destek sunar.
Frekans BandıDaha düşük frekans bantlarını kullanır (örneğin, 600 MHz – 2,6 GHz).Yüksek frekans bantları da dâhil olmak üzere geniş bir frekans aralığı kullanır (örneğin 28 GHz, 39 GHz).
Bant GenişliğiGenellikle daha dar bant genişlikleri sunar.Çok daha geniş bant genişlikleri sunar, bu da daha yüksek veri hızlarına olanak tanır.
TeknolojiGelişmiş MIMO, Carrier Aggregation gibi teknolojileri kullanır.Yeni radyo teknolojileri (örneğin, mmWave), gelişmiş MIMO, ağ dilimleme gibi teknolojileri kullanır.
Kullanım AlanlarıGelişmiş mobil internet, yüksek hızlı veri indirme ve yükleme.Nesnelerin İnterneti (IoT), sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), endüstriyel otomasyon.
Enerji Verimliliği4G’ye göre daha verimli, ancak 5G’ye göre daha az enerji verimliliği sunar.Daha yüksek enerji verimliliği sunar, özellikle IoT cihazları için önemlidir.
Kapsama AlanıGeniş kapsama alanlarına sahip, ancak 5G’ye göre daha az yoğunlukta.Daha küçük hücreler kullanarak yoğun nüfuslu alanlarda daha iyi hizmet sunar.
GüvenlikGelişmiş güvenlik özellikleri sunar, ancak 5G daha kapsamlı güvenlik protokolleri içerir.Gelişmiş güvenlik protokolleri ve ağ dilimleme ile daha güvenli bağlantılar sağlar.

Oyun Dünyası, 5G Teknolojisiyle Yeniden Şekilleniyor

5G teknolojisinin, kablosuz iletişimde bir devrim niteliğinde olduğu az önce paylaştığımız tablodan da rahatlıkla anlaşılıyor. Önceki nesil teknolojinin sunduğu hız ve kapasitenin çok ötesine geçerek saniyede gigabitlerce veri aktarımı sağlayabilen 5G’nin en çarpıcı özelliklerinden biri, hiç şüphesiz ultra düşük gecikme süresi oluyor. Bu, verilerin gönderilmesi ve alınmasında yaşanan gecikmelerin milisaniyeler düzeyine inmesi anlamına geliyor. Özellikle çevrim içi rekabetçi oyunlarda sıklıkla yaşadığımız gecikme kaynaklı sorunlar ve alınan yenilgiler, 5G teknolojisi sayesinde geçmişte kalacak gibi görünüyor.

Peki, gecikme sorununu çözmenin haricinde 5G, oyun dünyasına neler kazandırabilir? Öncelikle bulut tabanlı oyun servislerinin gerçek potansiyelini ortaya çıkarabilir. Bulut oyunları, güçlü donanıma ihtiyaç duymadan, yüksek kaliteli oyunları herhangi bir cihazda oynamayı mümkün kılar. Bunun en güncel ve yaygın şekilde deneyimlenen örneği, GeForce NOW’dır.

Bu teknoloji, aynı zamanda sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) oyunlarının da daha gerçekçi hâle gelmesine de olanak tanır. Gerçek zamanlı yüksek hızlı veri aktarımı, daha dinamik ve etkileşimli deneyimler yaratılmasına imkân verir. 5G’nin oyun dünyasına getireceği bu yenilikler, oyun deneyiminin yanı sıra oyun kültürü ve endüstrisini de değiştirebilir. Oyun geliştiriciler, yeni teknolojinin sunduğu avantajları kullanarak oyunculara daha önce deneyimlemedikleri türden yapımlar sunabilirler.

Siz de teknoloji ve oyun dünyasını yakından takip ediyor, yeni nesil oyunları, 5G teknolojisi olmadan da akıcı ve yüksek görüntü kalitesiyle deneyimlemek istiyorsanız, Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları sizi bekliyor.

Paylaş: