Dota 2’de Daha İyi Bir Roshan Yaratığı ve Aegis Yönetimi

Monster Notebook  5 Mart 2024

Oyun

Dota 2 ile yeni tanışanların kâbus yakıtı olabilecek Roshan, oyunda çok zaman geçiren ve ustalaşmaya başlayan Dota 2 tutkunları için bir ganimet ve ödül deposundan daha fazlası değil. Tabii Roshan’ın ganimetlerinden biri olan ve kendisini taşıyan oyuncuya, öldükten sonra bir kereliğine dirilme olanağı sağlayan Aegis of the Immortal, maçların seyrini de değiştirebilecek kudrete sahip. İşte bu nedenle hem Roshan’ın hem de Aegis’in yönetimi büyük önem kazanıyor. Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmadan konuya dair anlatımımıza başlayalım.

Tekrar Tekrar Dirilişinden Defaatle Vefatına: Korkunç Roshan

League of Legends’taki Baron Nashor, Heroes of the Storm’daki boss’lar ve Smite’taki Fire Giant ile Gold Fury ile aynı kaderi yaşayıp ölüp ölüp dirilen kara bahtlı, kem talihli nötr canavarımız Roshan, oyunun orta bölgesinde, haritanın üst tarafındaki bir mağarada bulunuyor. Arka plan hikâyesi ve laneti dolayısıyla başına gelenlerden ötürü kendisine acımayı bir kenara bırakıp Roshan’ın aslında oyunun stratejik derinliğini ne kadar artırdığını göz önüne aldığımızda onun ölümü ve başlıkta da belirttiğimiz gibi defaatle ölümü, karşılaşmaların kaderini büyük ölçüde etkiliyor. Oyunun başlamasının ardından 8 ila 11 dakika içinde ortaya çıkan ve öldürüldükten sonra yine aynı zaman zarfında dirilen Roshan, öldürülme sayısına bağlı olarak farklı eşyalar düşürüyor. Buradan hareketle oyuncuların Roshan’ın doğuş vaktini doğru tahmin etmeleri ve yeni karşılaşmaya hazır olmaları gerekiyor. Bunun yolu da çeşitli stratejik yaklaşımlar sergilemekten geçiyor. Bu stratejilerden en değerli ikisini aktaralım:

  • Doğru Görüş Açısını Yakalamak ve Kontrol Sağlamak: Roshan’ın bulunduğu alanda etkili görüş sağlamak, savaşın kazanılmasında büyük önem taşıyor. Bu nedenle düşmanın gözetleme totemlerini yok etmeniz ve kendi totemlerinizi yerleştirmeniz, sizi, düşman baskınlarına karşı hazırlıklı kılıyor.
  • Takımı Doğru Şekilde Pozisyonlamak: Roshan savaşında takımınızın konumlanması, başarı elde etmenizi sağlıyor. Takımınızın Roshan’a odaklanırken aynı zamanda düşman saldırılarına karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Bu tür bir hazırlık, özellikle takım savaşlarında stratejik önem arz ediyor.

Bu stratejileri uyguladıktan sonra Roshan’ı öldürmek için düşman takımın zayıf olduğu veya haritanın diğer bölgeleriyle meşgul olduğu anları seçmeniz, iri kıyım düşmanınızdan kolayca kurtulmanıza olanak veriyor. Bu süreçte hem bireysel hem de takım bazlı yeteneklerinizi de kullanarak Roshan’ı, -kısa süreliğine de olsa- ebediyete uğurlamanız kolaylaşıyor.

Aegis’in Gücü: Kim Taşımalı ve Ne Zaman Kullanılmalı?

Yazının başında da kısaca anlattığımız üzere Aegis of the Immortal, Roshan’ı öldüren takımın kazandığı en değerli ödüller arasında bulunuyor. Tam da bu nedenle bahse konu güçlü ögenin kim tarafından taşınması ve ne zaman kullanılması gerektiğinin, oyunun gidişatını yönetebilmek adına dikkatle tahlil edilmesi öneriliyor. Bu aşamada üç farklı gruptaki kahramanın Aegis’i taşıması uygun oluyor: ön saflardaki taşıyıcı/yarı taşıyıcı kahramanlar, yüksek riskli hamleler yapan kahramanlar ve kritik yeteneklere sahip kahramanlar.

Ön saflardaki kahramanlar, düşman takım tarafından kolayca hedef alınabilecek, taşıyıcılar ve yarı taşıyıcılar oluyor. Takım savaşlarında karşı tarafa ciddi düzeyde hasar veren ve çoğunlukla takımları için kritik öneme sahip kahramanlar, Aegis sayesinde takımlarına ekstra değer katabiliyor. Düşman hatlarının arkasına sızma ya da takım savaşlarını başlatma görevi üstlenen yüksek riskli hamleler yapan kahramanlar, Aegis ile beklenmedik işlere imza atıp takımlarını ihya edebiliyor. Öldükten sonra dirildiklerinde yeteneklerini tekrar kullanabilen kritik yeteneklere sahip kahramanlar için de Aegis, maçın kaderini değiştirme potansiyeli taşıyor.

Gelelim, taşıyıcısı üzerinde maksimum 5 dakika boyunca kalabilen Aegis’in ne zaman kullanılacağına. Her ne kadar oyunun dinamiklerine ve o anki durumuna bağlı olarak değişiklik gösterse de Aegis’in; takım savaşları sırasında, düşman kulelerine saldırı yapılırken riskli hareketler gerçekleştirilirken kullanılması tavsiye ediliyor. Bunun yanında rakip takımın stratejisini ve daha da önemlisi, moralini bozmak için de doğru anın kollanması gerekiyor. Bu sayede rakip takım, ne kadar güçlü olursa olsun psikolojik olarak çökebiliyor ve kendilerinden beklenmeyecek adımlar atarak maçı, karşı tarafa ikram edebiliyor.

Roshan adlı canavarı yok etme eylemleriniz devam ederken elinizin altında gerçek bir “canavar”ın olması, size güven verecektir. Dota 2 ve benzeri MOBA oyunlarını, yüksek kare/saniye değerleriyle deneyimlemenize ve rakiplerinize üstün gelmenize ortam hazırlayacak Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, yenilenen donanım bileşenleriyle sizleri bekliyor.

Paylaş: