Dying Light 2 Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Detay
Çok uzun bir bekleyişin ardından geride bıraktığımız şubat ayında Dying Light 2 Stay Human’a sonunda kavuştuk. Yeni nesil bir oyun oynuyor hissi veren muhteşem grafikleri, sürükleyici ve heyecan verici oyun mekanikleri, etkileyici oynanışı ve bu süreci destekleyen parkur dostu yaşayan bir şehir, oyun karşısında saatlerinizin su gibi akıp geçmesini sağlıyor. Eğer akrofobi ve kinemortofobiniz yoksa gelin, Dying Light 2 Stay Human hakkında bilmeniz gereken 10 detaydan söz edelim.
1. Müzik, Dolgu Malzemesi Değil, Oyunun Ana Unsurlarından Biri
Bu zamana kadar sayısız oyun oynadınız ve birçoğunun müziklerine hayran kaldınız. Ama bu tür bir yapımda müziğin böylesine iyi kullanıldığına pek az defa şahit olmuşsunuzdur. Dying Light 2 Stay Human’da duyacağınız müzikler, oyundaki karakterinizin hareketine ve bulunduğu yere göre şekilleniyor. Eğer yavaş hareket ederseniz, müzik buna göre ağır ağır ilerliyor. Parkur aksiyonlarına girişirseniz, müzik hızlanıyor ve zıplama anlarınızda, karakterinizin sesi ön plana çıkarılıp müziğin bas tonları tamamen kesiliyor. Açık alanda oyunun atmosferini böylesine güçlendiren müzikler, kapalı ortamlara girdiğinizdeyse birdenbire boğuklaşıyor. Size tavsiyemiz, oyunun müziklerini asla kısmamanız yönünde.
2. Düşük Dayanıklılık, Sıyrılma Hareketini Bozuyor
Aksiyon ve rol yapma oyunlarında stamina, yani dayanıklılık, en az karakterinizin gücü kadar önemli. Bu durum, Dying Light 2 Stay Human’da da geçerli. Yüksek stamina ile atlama, zıplama gibi eylemleri rahatlıkla yapabiliyor, karşınıza çıkan düşmanlarla rahatlıkla kapışabiliyorsunuz. Ancak kalabalık bir düşman topluluğuyla karşılaştığınızda, doğal olarak dodge-sıyrılma hareketinden yararlanmak isteyebilirsiniz. Şayet stamina seviyeniz azsa dodge yaparken karakterinizin sendeleyip yere düştüğünü görebilirsiniz. Bu gerçekçi detay, oyunun gerilim seviyesini katbekat artırıyor.
3. Savaş Hâlinde Olan Yalnızca Siz Değilsiniz
Girişte “Parkur dostu yaşayan bir şehir,” demiştik ama bunu öylesine yazmamıştık çünkü Dying Light 2 Stay Human’ın şehri, kavga ve gürültü enflasyonuna sahip olsa da hakikaten âdeta yaşıyor. Bunun en önemli kanıtlarından biriyse kendi hâlinizde şehirde dolaşırken rastlayabileceğiniz, enfekte insanlarla normal insanların birbirlerine karşı olan mücadeleleri. Tabii normal insanlar, birlik olup birbirleriyle de savaşa başlayabiliyor. Önerimiz, böyle bir sahneyle karşılaştığınızda o ortamdan usulca uzaklaşmanız, yoksa kabak sizin başınıza patlayabiliyor.
4. Oyundaki Bazı Karakterler, Önceki Oyunun Hayranı
Oyunlarda, başka oyunlara ya da sinema filmlerine yapılan göndermelere denk gelmiş olabilirsiniz ama seriye dönüşmüş bir oyunun ikinci sürümünde, ilk oyuna yapılan bir göndermeye denk gelmiş olma ihtimaliniz düşüktür. Dying Light 2 Stay Human’da karşınıza çıkacak bir karakterin başındaki bereye dikkatle bakarsanız, Dying Light fanları için üretilen Dying Light logosu bulundurduğunu görebilirsiniz.
5. Her Yanından Apayrı Hikâyeler Fışkıran Bir Oyun Dünyası
Dying Light 2 Stay Human’ın ana ve yan görevleri tamamlandıktan sonra sıradanlaşması an meselesiyken geliştiriciler, tembellik yapmamışlar ve oyun dünyasında karşılaşabileceğiniz sayısız mini hikâye ve rastgele gelişen olay zinciri eklemişler. Red Dead Redemption 2 ve Grand Theft Auto V gibi oyunlardaki heyecan verici rastgele olaylar sizi etkiliyorsa, bu oyun da sizi memnun edecektir.
6. Düşmanlar Karanlıkta Hile Yapmıyor, Bir İnsan Gibi Davranıyor
Eğri oturup doğru konuşmakta yarar var. Bugün oynadığınız birçok oyunda yapay zekâ yönetimindeki karakterler, sizin nerede olduğunuzu genellikle biliyorlar ancak programlama sürecinde eklenen belirli tetikleyicilere bağlı hareket ettikleri için size pek dokunmuyorlar. Dying Light 2 Stay Human’da ise böylesi karakterler ve düşmanlar, varlığınızı, çevresel etmenlerdeki değişikliğe göre fark ediyorlar. Mesela karanlıkta bir binanın içine sızdığınızda feneriniz açıksa, düşmanlar fener ışığının geldiği yöne bakarak sizi bulabiliyorlar. Bu anlar, son derece gerilimli oluyor.
7. Rüzgârın Varlığı, Çevresel Unsurlarla Hissedilebiliyor
Atmosfer açısından oldukça güçlü olan yapım, bunu biraz hava şartlarının değişimine de borçlu. Örneğin rüzgâr, yalnızca sesiyle ve çevrede uçuşturduğu kâğıt parçalarıyla değil, kamyonların brandalarını sallamasıyla, bitki örtüsünü göz alıcı şekilde hareket ettirmesiyle de varlığını hissettiriyor.
8. İlk Oyundan Tanıdık Simalar Duvarlardaki Posterlerde
Geliştirici ekip Techland, ilk oyunu deneyimlemiş olan oyuncular için ufak tefek sürprizleri yeni oyununa da eklemiş. Bu sürprizlerden biri, ilk oyundan tanıdık olan yüzlerin, şehrin sağında solunda denk geleceğiniz posterlere aktarılmış olması. Bütünlüklü bir dünya kurmayı bilen ekip bu yolla, oyunun gerçekçi havasını daha da güçlendiriyor.
9. Radyoya Kulak Verin; Tolga ve Fatin’i Duyacaksınız
Önceki maddede tanıdık yüzlerden bahsetmiştik, bu maddede ise tanıdık isimlerin seslerini duyabileceğinizi söyleyeceğiz. Evet, yanlış okumadınız. İlk oyunda özel etkinlikler yapabilmenizi sağlayan Tolga ve Fatin, ikinci oyunda da sesleriyle yer alıyor. Radyoya kulak verin, onları duyacaksanız.
10. Enfekte İnsan ve Canavarları, “Canavar” ile Yok Etmek Daha Kolay
İnsan ve artık insanlıktan çıkmış enfekte düşmanların sizi bir an olsun rahat bırakmayacağı Dying Light 2 Stay Human’da onları kolayca yok etmek için bir “Canavar” size yeter. Monster Notebook imzalı Abra, Tulpar ve Semruk serisi gaming laptop modelleri, hem bu oyunu hem de güncel diğer tüm oyunları keyifle oynayabilmenizi sağlıyor.