En İyi Oyun Müziği Besteleri

Monster Notebook  24 Şubat 2024

İncelemeler

Müzik ruhun gıdasıdır, peki ya oyun müzikleri? Ruhun şekerlemesi mi, yoksa adrenalin iğnesi mi? Oyun dünyasında, müzikler sadece arka planda çalan melodilerden ibaret değil bilakis aksiyonun, maceranın ve hikâyenin ta kendisini notalarla anlatan bir medyuma dönüşmüş durumda. Öyle ki Mario’nun neşeli dünyasından Silent Hill’in ürkütücü sokaklarına, her nota bizi başka bir evrene taşıyor. Eğer hazırsanız oyun müziklerinin kulaklarımızın ve kalplerimize nasıl dokunduğunu keşfedeceğiz. O hâlde “canavar” gibi kulaklıklarınızı takın, bu müzik dolu yolculuğa katılın ve size aktardığımız müzik parçalarını dinlemeyi de ihmal etmeyin.

Street Fighter II (Yoko Shimomura)

Oyunculuk hayatı çeyrek asrı devirmiş oyuncuların zihinlerinden asla söküp atamayacakları müzik bestelerinden bazıları, hiç şüphesiz 1991 çıkışlı Street Fighter II’nin bölüm parçalarını da içerir. Monster Notebook Oyun Müzikleri Orkestrası tarafından da “Guile’s Theme” parçası icra edilen oyun müziklerinin neredeyse tamamı, Yoko Shimomura tarafından bestelendi.

Super Mario Bros. (Koji Kondo)

Basit ama akılda kalıcı melodilerin, oyunları nasıl etkileyici ve unutulmaz yapabileceğinin mükemmel bir örneği olan Super Mario Bros. müzikleri, Koji Kondo’nun ikonik parçalarından oluşur. Bölüm temasına göre kimi zaman eğlenceli kimi zaman tedirgin edici eserler, müzik tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Chrono Trigger (Yasunori Mitsuda, Nobuo Uematsu)

Yine eski oyunların tozlu nota defterleri arasında biraz daha yolculuk yapmanın kimseye bir zararı dokunmaz diyoruz ve ülkemizde pek az oyuncu tarafından deneyimlenen Chrono Trigger’ın muhteşem parçalarına değinmeden geçmek istemiyoruz. Oyunun kendine has hikâyesini ve atmosferini başarıyla yansıtırken oyuna duygusal derinlik de katan parçalar, melodik yönden de epey zengindir.

Final Fantasy VII (Nobuo Uematsu)

Chrono Trigger’ın müzik parçalarına da katkıda bulunan Nobuo Uematsu’nun tüm beste yükünü üstlendiği Final Fantasy VII, döneminin şartları çerçevesinde dijital enstrümanların ve oyun ses dosyalarının sınırlarına takılmış olsa da oyunun muhteşem besteleri, FF VII Remake ve Rebirth oyunlarında da kendine yer buldu/bulacak. Hatta kısa süre önce düzenlenen The Game Awards 2023 etkinliğinde, oyunun bir parçası canlı olarak icra edildi.

Silent Hill 2 (Akira Yamaoka)

İlk Silent Hill oyununun biraz fazla Portishead esintileri taşımasından belli ki rahatsızlık duyan Akira Yamaoka, bu defa ikinci oyun için kolları sıvadı ve birkaç günlüğüne kapandığı stüdyosunda öyle besteler hazırladı ki oyunun müzikleri, oyunun dahi önüne geçti. Bugün hâlâ çeşitli sanatçılar tarafından sample’ları kullanılan Silent Hill 2’deki parçalardan birini de Sagopa Kajmer, “Bebeğim Öldü” adlı şarkısında kullanmıştı.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (Harry Gregson-Williams, Norihiko Hibino)

Oyun dünyasının dâhi çocuğu Hideo Kojima’nın çok sevilen oyun serisi, içeriği kadar müzikleriyle de epey seviliyor. Listemize aldığımız Sons of Liberty de Hollywood filmlerini aratmayan parçaları, epik ve sinematik kompozisyonlarıyla zihnimize kazındı.

Persona 4 Golden (Shoji Meguro)

Bugün oynamaya başladığınızda, ilk etapta grafiklerini biraz garip ve çağ dışı karşılayacağınız ama zihninizin, grafiklerin eskiliğini yavaş yavaş doldurmasına da şaşıracağınız Persona 4 Golden, birbirinden muhteşem parçalar içeriyor. Shoji Meguro tarafından yazılan eserler, oyunun atmosferini ve yaşatmak istediği gençlik dramasını da deneyimlemenize imkân tanıyor. Size aktardığımız parçayı çalma döngüsünden çıkarmanız zor olabilir, bu nedenle müzik eserinin iki saatlik versiyonlarına hemen geçiş yapabilirsiniz.

The Elder Scrolls V: Skyrim (Jeremy Soule)

Çıkışının üzerinden yıllar geçmesine rağmen büyülü bir dünyaya ve bu dünyayla âdeta organik bağları olan müzik parçalarına sahip Skyrim, listemize girmezse olmazdı. Jeremy Soule imzalı eserlerden hangi birini bu sayfaya örnek olarak koyacağımıza inanın karar veremedik.

Siz de oynadığınız oyunlardaki müzik parçaları ve ses efektlerini, mümkün olan en iyi şekilde duymayı ve arkadaşlarınızla oyun içi görüşmelerinizi, haricî bir mikrofon olmadan yapmayı istiyorsanız, “canavar”ın başınızın üstünde yeri olmalı. Monster Notebook imzası taşıyan Pusat serisi oyuncu kulaklığı modellerinden dilediğinizi seçin ve oyunlarınızı bir de böyle deneyimleyin.

 

Paylaş: