Ethernet Kartı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Monster Notebook  27 Ekim 2023

İncelemeler

Donanım tutkunu birer oyunsever olsak da; işlemci, ekran kartı, RAM gibi donanımların teknolojileri bizi çok heyecanlandırsa da canavar gibi bilgisayarlarımızda bulunup işini sessiz sedasız devam ettiren başka donanım bileşenleri de vardır: Ethernet kartı gibi. İnternet ve yerel ağlardaki veri iletim sürecini, âdeta bir orkestra şefi gibi yöneten bu donanım birimlerinin geçmişi epey eskiye dayanıyor. Dilerseniz gelin, Ethernet ve Ethernet kartı hakkında daha fazla bilgi verelim.

Bağlantınızı, Kablolu mu Yoksa Kablosuz mu Alırdınız?

Böylesi bir soruya yanıtınız “kablolu” ise yolunuz mutlaka Ethernet kartına ve dolayısıyla Ethernet kablolarına düşmüştür. Bundan yıllar önce bilgisayarlarımızın anakartlarına bir genişleme kartı olarak taktığımız ancak bugünün şartlarında, her bilgisayarın anakartında, yerleşik durumda bulunan Ethernet kartı vardır. Hatta yalnızca bilgisayarlarda değil; televizyonlar, ses sistemleri, güvenlik sistemleri ve daha pek çok cihaz grubunda, kablolu bağlantıyı mümkün kılan Ethernet kartları ve portları yer alır. Ancak bilgisayarlardaki ya da kapsamlı ağ ekipmanlarındaki Ethernet kartları, diğer cihaz gruplarında bulunan kartlara kıyasla teknik açıdan daha yeteneklidir. Peki, zaman içinde Ethernet ve Ethernet kartları nasıl gelişim gösterdi?

  • Yarım Asır Önce Atılan Temeller: 1973 ila 1974 yılları arasında Xerox PARC (Palo Alto Research Center/Palo Alto Araştırma Merkezi) tarafından geliştirilen Ethernet, ilk zamanlarında çok basit bir ağ bağlantısı sağlıyordu. Bir genişleme kartı olarak bilgisayarlara takılan Ethernet kartları, bilgisayarların hem birbirleri ile hem de sunucularla iletişim kurmasını mümkün kılıyordu.
  • Teknoloji Dünyasının Gaz ve Toz Bulutu Olduğu Yıllar: Takvimler, 1980’li yılları gösterdiğinde, Ethernet bağlantısı, önemli şirketler tarafından benimsenmeye başladı. Aralarında IBM ve Apple’ın da bulunduğu markalar, Ethernet bağlantısı ve kartlarından yararlandı.
  • Türkiye’deki Çok Kanallı Yıllar, Ethernet Bağlantıları İçin de Çeşitlilik Getirdi: TRT hâkimiyetindeki televizyon yayınları, nasıl 1990’lı yıllarda özel kanalların çoğalmasıyla çeşitlilik kazandıysa Ethernet bağlantısı modelleri de bu yıllarda çeşitlilik gösterdi. 10Base2 (10 Mbit/s) için BNC konnektörleri ve 10BaseT için 8P8C konnektörleri, yani RJ45 konnektörler, hep bu yıllarda ortaya çıktı.
  • Gigabit Ethernet mi Cigabit Ethernet mi?: 1990’lı yıllarda megabit seviyesinde kalan Ethernet bağlantı hızı, Ethernet kartlarının ve teknolojilerinin gelişimiyle 2000’li yıllarda gigabit seviyesine çıktı. Her ne kadar adı sıklıkla yanlış telaffuz edilip “cigabit” olarak okunsa da Gigabit Ethernet, bugün bile hayatımızda olan bir teknoloji. Başlarda yalnızca veri merkezleri ve büyük şirketlerde kendine yer bulan Gigabit Ethernet, yeni nesil bilgisayarların anakartlarında bile entegre şekilde mevcut.
  • Terabit Ethernet Şimdilik Biraz Uzaklarda: Ethernet’in ve Ethernet kartlarının geleceği gigabit seviyesini geçip terabit seviyelerine gelmiş durumda. Ancak bilgisayar meraklılarının şimdilik kullanma şansı olmayan bu teknoloji, büyük veri merkezlerinin, hızlı veri transferleri gerçekleştirmeleri için uygunluk gösteriyor.

Çevrim İçi Oyun Oynarken Ethernet Kartınız Nasıl Çalışır?

Eğer evinizde veya iş yerinizde Ethernet kartı kullanıyor, internete veya yerel ağlara kablolu olarak bağlanıyorsanız, Ethernet kartının nasıl çalıştığını ve veri iletişiminin nasıl gerçekleştiğini merak ediyor olabilirsiniz. Ethernet ve ethernet kartlarından biraz söz ettikten sonra konunun teknik yanlarına değinmek yararlı olabilir ancak merak etmeyin; Jumbo Frames’in çalışma prensiplerine veya sanallaştırma/yük dengeleme süreçlerinde önem arz eden çift portlu Ethernet kartlarına değinmeyeceğiz. Bunun yerine CS:GO, Valorant ve benzeri çevrim içi oyunları oynarken Ethernet kartınızın nasıl çalıştığını kısaca izah edeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

Birinci Adım: Oyuna Giriş (TCP/IP ile Soket Bağlantısı)

Steam ve benzeri platformlardan favori çevrim içi oyununuzu açtığınızda, Ethernet kartınız TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol/İletim Denetim Kontrolü/İnternet Protokolü) protokollerini kullanarak oyunun sunucusuyla soket bağlantısı sağlar ve el sıkışır. Bu sayede kendi bilgisayarınız ile oyun sunucusu arasında güvenli bir bağlantı kurulmuş olur.

İkinci Adım: Takım Seçimi (TCP/IP ile Veri Gönderme)

Oyunun sunucusuna bağlanıp maç öncesinde takımınızı seçtiğinizde bu bilgi, TCP/IP protokolü aracılığıyla sunucuya iletilir. Ethernet kartınız, takım seçme bilgisiyle ilgili veri paketini oluşturup sunucuya ulaştırır.

Üçüncü Adım: Rakiplere Meydan Okuma Vakti (UDP ile Hızlı Veri Akışı)

Takım/karakter seçimi sonrasında oyuna başladığınızda, devreye yeni bir protokol girer, hızlı veri akışından sorumlu olan UDP (User Datagram Protocol/Kullanıcı Datagram Protokolü). Sunucu sizin ve oyuna dâhil olan diğer oyuncuların hareketlerini bu protokol yardımıyla senkronize eder.

Dördüncü Adım: Hedefe Kitlenme ve Ateş (UDP ile Hızlı Veri İletimi)

Son derece çekişmeli geçen karşılaşma esnasında hedefinize kilitlenip düşmanınız olan karaktere ateş ederek onu vurduğunuz zaman, Ethernet kartınız, düşmanı vurduğunuza dair sinyali yine UDP üzerinden gönderir. Bu sayede UDP paketiyle sunucuya ulaşan bilgi, diğer oyuncuların ekranında düşmanın vurulduğu bilgisinin, dolayısıyla görsel geri bildiriminin oluşmasını sağlar.

Beşinci Adım: Puan Artışı (TCP/IP ile Skor Güncellemesi)

Oyunda puan kazandığınızda ya da takımınıza puan kazandırdığınızda skor güncellemeleri, güvenilir veri iletimi süreçlerinde kullanılan TCP/IP aracılığıyla sunucuya iletilir. Sunucu, bahse konu puan bilgisini alıp skor tablosunu gerçek zamanlı olarak günceller.

Altıncı Adım: Oyun Sonu (TCP/IP ile Veri Alışverişi)

Karşılaşmanız tamamlandığında, sonuç skorları ve oyuna dair tüm istatistiki veriler, sunucudan TCP/IP vasıtasıyla alınıp kendi bilgisayarınıza aktarılır. Böylece nihai sonucu, kesin bilgiler eşliğinde görebilirsiniz. Şayet maç sonrasında yeni bir karşılaşmaya katılmak isterseniz, Ethernet kartınız, yeni bir soket bağlantısı kurar ve sıraladığımız tüm bu süreç yeniden başlar.

Diğer bilgisayar donanım bileşenleri gibi hakkında sayfalarca anlatılabilecek bilgi bulunan Ethernet kartlarının en hızlı sürümleri, Monster Notebook imzalı canavar gibi bilgisayarlarda da yer alıyor. Eğer siz de çevrim içi oyunlarda keyifli saatler geçirmek istiyorsanız, Abra, Tulpar ve Semruk serisi oyuncu bilgisayarlarını tercih edebilirsiniz.

Paylaş: