Akış oyun hizmetleri konusunda sahalara çıkan ilk oyuncu, Gaikai’ydi. 2008 yılında kurulduğunda, bir anda büyüyüp tüm dünya çapında tanınır hâle geleceğini pek kimse tahmin etmemişti. Uzaktan oyun oynatma sürecini başlatan Gaikai’nin hedefi, Sony’nin geliştirdiği konsollardı. PlayStation 4 ile PlayStation Vita arasında oyun akışını mükemmel şekilde gerçekleştirebilmesi, Gaikai’yi, Sony’nin hedef tahtasına oturtmuştu. Ve Sony, bugün PlayStation Now hizmetinin altyapısını oluşturan Gaikai’yi ve bu şirketin sahip olduğu tüm patentleri, 2012’de satın aldı, bünyesine kattı.
Oyun henüz bitmemişti; bu defa sahaya OnLive çıktı. Takvimler 2009 yılını gösterdiğinde Türkiye’de de kısıtlı imkânlarımızla deneyimleme fırsatı bulduğumuz OnLive, konsoldan ziyade PC oyuncularının hayallerini gerçeğe dönüştürecek, zayıf donanımlı bilgisayarlarda bile yüksek kaliteli görseller eşliğinde oyun oynanabilmesini sağlayacak servisti. O zamanlar, dile biraz tuhaf gelen “bulut” kavramını da lügatimize yerleştiren hizmetlerden olan OnLive, kullanıcı arayüzünden sunuculara yakın olan ülkelerde sağladığı düşük gecikmeli oyun olanaklarına kadar her noktasıyla “geleceğin” teknolojini, o günlerden yaşatıyordu kullanıcılarına. Ne var ki OnLive’ın elinde bulundurduğu değerli patentler, yine Sony’nin gözünden kaçmamıştı. Gaikai’nin talihinin bir benzeri, OnLive’ın da başına geldi. Ne var ki bugün PlayStation Now’a dönüşen Gaikai’nin aksine OnLive, maalesef hayata tamamen gözlerini yumdu ve yenilikçi çözümleriyle birlikte teknoloji tarihinin tozlu raflarında yerini aldı.
Son zamanlarda teknolojiyle ilgili olmayanların bile tanımaya başladığı ama oyun ve teknoloji tutkunlarının eskiden beri çok iyi bildiği NVIDIA “Bitti” demeden, bazı teknolojiler son nefesini vermezdi; öyle de oldu. 2020 yılında sahaya, devrimsel teknolojilerin arkasındaki isim NVIDIA çıktı, hem de ne çıkış. Artık akış tabanlı oyun hizmetleri, asla eskisi gibi olmayacaktı.
Bulut Oyununun Yükselişi: GeForce NOW’ın Doğuşu
NVIDIA’nın gelişmiş bulut oyun akışı hizmeti GeForce NOW, az önce de belirttiğimiz gibi 2020 yılında dünyanın pek çok ülkesinde faaliyete başladı ve ülkemizde de 2021’in ilk aylarından bu yana kullanılabiliyor. Oyun dünyasındaki donanım sınırlamalarını aşarak herkesin yüksek kaliteli oyun tecrübesi yaşamasını mümkün kılan akış hizmeti, oyuncuların kendi oyun kütüphanelerinde sahip oldukları oyunları, NVIDIA’nın güçlü sunucuları üzerinden, internet aracılığıyla herhangi bir cihaza akış yaparak oynamalarını sağlıyor. GeForce NOW, mobil cihazlarda, eski bilgisayarlarda ve hatta Mac’lerde bile grafik yönünden ağır oyunları sorunsuz bir şekilde çalıştırırken oyuncuların oyun kütüphanelerini ve kayıtlı oyun durumlarını, her yerde kullanabilmeleri noktasında bir köprü görevi üstleniyor.
NVIDIA, GeForce NOW hizmetiyle oyunculara, güçlü donanım gereksinimlerine veya güncellenmiş sistemlere yatırım yapma zorunluluğu olmaksızın, AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyunlar da dâhil en yeni ve popüler yapımları oynama fırsatı sunuyor. Donanım yönünden sürekli yenilenen NVIDIA RTX sunucuları, oyunlardaki ışın izleme gibi en son grafik teknolojilerini destekleyerek bulut üzerinden sunulan oyun tecrübesinin görsel kalitesini en üst seviyeye çıkarıyor. Bir oyuncu, GeForce NOW hesabıyla oyuna bağlandığında, oyundaki grafik detay seviyesi gibi unsurları dilediği gibi değiştirme imkânı bulabiliyor.
Tabii GeForce NOW’ın en çarpıcı özelliklerinden biri, platformlar arası uyumluluğu oluyor. Oyuncular, NVIDIA’nın hizmeti sayesinde; Steam, Epic Games Store, Ubisoft Connect gibi farklı dijital oyun mağazalarından edindikleri oyunları, dahası, Game Pass kütüphanesindeki yapımları, GeForce NOW hizmeti yardımıyla herhangi bir cihazdan oynayabiliyorlar. Böylece oyuncular, mevcut oyun yatırımlarını korurken oyunlarını daha geniş bir cihaz yelpazesi üzerinden deneyimleyebiliyorlar. Yazının başlarında belirttiğimiz eski nesil oyun akış hizmetlerinden farklı olarak Türkiye’ye yatırım yapan NVIDIA, Türkiye’deki oyun sunucularıyla, düşük gecikme süreleri ve yüksek performans sunarak oyunculara, evdeki güçlü oyun bilgisayarının sunduğu oyun sürecini, eski nesil dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve hatta akıllı telefonlarla yaşama imkânı yaratıyor. Özellikle mobil cihazlar veya düşük donanımlı sistemler kullanarak oyun oynamaktan hoşlanan oyuncular için çığır açan bir yenilik olan GeForce NOW uygulaması, bazı televizyon modellerinde de yerleşik olarak bulunduğundan salonda, geniş ekranda oyun seansları gerçekleştirmek isteyenlerin de ilgisini çekiyor.
GeForce NOW Sistem Gereksinimleri
Şimdilik 2000’e yakın oyun destekleyen ve oyun kataloglarını hızla güncelleyen GeForce NOW’ı deneyimlemek istiyorsanız, akış hizmetinin sistem gereksinimlerini öğrenmenizde yarar bulunuyor. GeForce NOW’ın sistem gereksinimleri şu şekilde:
İnternet Bağlantısı:
- 720p’de 60 fps için en az 5 Mbps
- 1080p’de 60 fps için en az 25 Mbps
- 1080p’de 240 fps (veya 2560 x 1440’de 120 fps) için en az 35 Mbps
- 4K’da 120 fps için en az 45 Mbps
- Bağlantı gecikmesi ideal olarak 40 ms’nin altında olmalı.
İşletim Sistemi:
- Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS, Android/Google TV tabanlı medya akış cihazları ve TV’ler
- En az 2021 ve 2022 LG ve Samsung TV’ler
GeForce NOW Donanım Gereksinimleri:
- En az 2 GHz çift çekirdekli işlemci (PC için)
- En az 4 GB RAM (PC için)
- En az 10 yıl içinde üretilmiş herhangi bir entegre grafik işlemci (GPU) (PC için)
- 2009’dan sonra üretilmiş herhangi bir Apple bilgisayarı (Mac için)
Desteklenen Mağazalar:
Steam, Epic Game Store, Ubisoft Connect ve Game Pass hesapları
Giriş Cihazları:
Herhangi bir güncel Nintendo, PlayStation veya Xbox oyun kumandası, Monster Pusat Clutch gamepad (Bluetooth ile bağlanmalı.)
Siz de platformlardan bağımsız olarak favori oyunlarınızı GeForce NOW üzerinden deneyimlemek istiyorsanız, elinizde, “canavar” gibi bir gamepad olmalı. Monster Pusat Clutch gamepad, hem 2,4 GHz hem de Bluetooth desteğiyle gerek yerel bilgisayarınızda gerekse akış hizmetleri aracılığıyla kusursuz bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlayacak.