Monster Laptop’lar, 13. Nesil Intel İşlemcilerle Daha da Canavarlar

Monster Notebook  18 Temmuz 2023

İncelemeler

Oyun ve yazılım şirketleri, bilgisayarlardaki işlemci ve ekran kartı gibi hesaplama birimlerini en iyi şekilde kullanan, hatta bu donanımların âdeta suyunu sıkan oyunlar/uygulamalar geliştirmeyi sürdürüyor. Öyle ki 2023 yılı içinde yayınlanan Hogwarts Legacy, Resident Evil 4 (remake) ve Jedi Survivor, benim diyen oyun bilgisayarlarını bile yer yer terletiyor. Görsel ağırlıklı dijital içerik üreticileri de kullandıkları prodüksiyon yazılımlarına gelen güncellemelerle bu bileşenlerdeki her bir performans zerresinin, üretim ve çıktı alma sürecini ne denli etkilediğini biliyor, deneyimliyor. Neyse ki Intel var ve üstün performanslı işlemci üretme konusundaki liderliğini kimselere bırakmamakta oldukça kararlı. Geçen yıl sunduğu hibrit teknolojili 12. nesil işlemcileriyle bu kararlılığını, tüm teknoloji dünyasına gösteren Intel, 2023 yılında da başarı ivmesini artırarak yoluna devam ediyor ve karşımıza, Raptor Lake kod adlı 13. nesil işlemcileriyle çıkıyor.

13. Nesil Intel Core i7-13700H İşlemcili Laptop ile Tam Gaz Oyun Keyfi

Başta oyunseverlerin, içerik üreticilerin ve yayıncıların beklentilerini fazlasıyla karşılayacak işlemciler geliştiren Intel, geçen sene imza attığı devrimsel yenilikle hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar işlemcilerinde farklı farklı çekirdekler kullanmıştı. İlk defa Alder Lake mimarisi ile kullanıcıların hayatına giren hibrit teknoloji, işlemcilerin, kullanım senaryosu karşısında daha verimli ve etkili çalışmasını sağlıyor, laptop kullanıcılarının bilgisayarlarını, hareket hâlindeyken daha uzun süre keyifle değerlendirebilmelerine imkân tanıyordu.

13.nesil Intel işlemci ailesi olan Raptor Lake ile hibrit teknolojisini daha da ileri taşıyarak oyuncu bilgisayarı modellerinin hesaplama gücünü artırmakla kalmayıp teknik özelliklerini de zenginleştiren marka, oyuncuların ve içerik üreticilerinin yüzünü bir kez daha güldürüyor. Monster Notebook imzası taşıyan Intel Core i7-13700H laptop modelleri, beraberlerinde getirdikleri yeniliklerle “canavar gibi” ifadesinin hakkını fazlasıyla veriyor.

i7-13700H Notebook Modelleri, Kendi Sınıflarında Performans Öncüsü

Intel’in yeni hibrit teknolojisini “12. Nesil Intel Core i7-12700H İşlemcili Monster Notebook Modelleri” konulu içeriğimizde daha önce kapsamlı şekilde anlattığımız için doğrudan doğruya Intel Core i7-13700H model işlemciden söz edip bu işlemcinin, Monster Notebook’un canavarlarına nasıl güç verdiğini anlatacağız. Oyun bilgisayarını çok yönlü kullanmayı hedefleyen oyunculara ve içerik üreticilerine ilham veren Intel Core i7-13700H işlemci, geçen sene başlayan devrimsel yeniliği, etkileyici şekilde takip ediyor.

Alder Lake ile aynı düğüm/litografiyi ve hibrit mimariyi kullanan ancak bazı noktalarda mimari revizyonlarına tabi tutularak geliştirilen Raptor Lake, Intel’in, mimari olgunlaştırma çalışmalarının başarılı bir mahsulü oluyor. Asıl atılımını, 13. nesil masaüstü bilgisayar işlemcilerinde Verimli/Efficient (E) çekirdek artışıyla yapan Intel, laptop tarafındaki işlemcilerde ise frekans artışı ve yenilenmiş Performans/Performance (P) çekirdekleriyle performans artışı sağlıyor. Monster i7-13700H işlemcili notebook modellerinin kalbinde bulunan işlemcide Verimli çekirdekler, Alder Lake ile aynı Gracemont kod adlı çekirdeklerden oluşurken Performans çekirdekleri ise Raptor Cove mimarisi ile dizayn ediliyor. Intel’in, önceki nesilden farklı olarak bu revize edilen mimaride gelişmiş hız yollarından yararlandığı ve bu sayede işlemcinin, önceki nesille benzer karakteristiklere sahip olmasına karşın ondan daha yüksek performans gösterdiği vurgulanıyor. Bu yazının ilerleyen satırlarında biz de çeşitli skorlar paylaşarak performans artışını anlatacağız.

Raptor Lake 13. nesil Intel Core i7 işlemcili laptop modellerindeki Intel Core i7-13700H işlemcisi, markanın kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda çekirdek voltaj değerleri konusunda da kullanıcıların lehine sonuçlara imza atıyor. Şöyle ki Core i7-12700H ile aynı güç değerlerinde çalışan (45 Watt taban, 115 Watt maksimum turbo güç) Core i7-13700H, işlemci çekirdek frekansları konusunda daha ileriye gidebiliyor. Intel Core i7-12700H, Verimli çekirdeklerini, maksimum 3,50 GHz frekansında, Performans çekirdeklerini ise maksimum 4,70 GHz frekansında çalıştırabilirken Intel Core i7-13700H ise Verimli çekirdeklerini, maksimum 3,70 GHz frekansında, Performans çekirdeklerini ise maksimum 5,00 GHz frekansında çalıştırabiliyor. Güncel bilgisayar oyunlarının çekirdek sayısıyla birlikte işlemci frekans değerlerine göre de akıcı oynanabildiğini göz önüne aldığınızda kâğıt üzerinde önemsiz gibi görünen bu çalışma hızları, oyunlarda sizlere belki birkaç, belki onlarca fps artışı dahi sağlayabiliyor. Peki, 13. nesil Intel Core i7 işlemcili notebook modellerine güç veren işlemci Intel Core i7-13700H’nin teknik özellikleri ve taşıdığı yenilikler, bunlarla sınırlı mı? Tabii ki değil. Gelin, işlemcinin teknik detaylarına bakmaya devam edelim.

Intel i7-13700H İşlemcili Laptop Modelleri Performans Sınırlarını Yıkıyor

Monster Notebook’un 13. nesil Intel Core i7 işlemcili laptop çeşitleri içinde yer alan Intel i7-13700H, önceki nesil eş değer işlemciden yalnızca saat frekansıyla değil diğer özellikleriyle de ayrılıyor. Bilgisayarlarınızda kullandığınız SSD’lerin ne denli hızlı olabileceğini belirleyen PCIe arayüzü, yeni işlemciyle birlikte PCIe 4,0’dan PCIe 5,0’a çıkıyor. Bu, edineceğiniz i7-13700H notebook modelini, ilerleyen dönemde daha yaygınlaşması beklenen ultra hızlı M,2 SSD’leriyle buluşturabileceğiniz anlamına geliyor. 8 Verimli çekirdek, 6 adet de Performans çekirdeğiyle yapılandırılıp toplam 20 iş parçacığıyla devasa bir başarım sergileyen işlemci, aynı zamanda 96 yürütme birimi bulunan Intel Iris Xe grafik yongasını da beraberinde getiriyor. Bu yonga, bilgisayarınızda, masaüstü uygulamalarını çalıştırırken devreye giriyor ve sistemin, daha düşük güç tüketerek çalışmasını sağlıyor.

Geçen yıl, işlemcilerine getirdiği DDR5 desteğiyle oyun bilgisayarlarının toplam performansını daha da yukarı taşımayı başaran Intel, bu yıl DDR5 desteğini frekans değeri artırarak devam ediyor. i7-13700H laptop modelleri, artık 5200 MHz’lik DDR5 ve 6400 MHz’lik LPDDR5 belleklerle birlikte çalışabiliyor. Elde edilen bu kazanım, gerek oyun gerekse dijital içerik üretim süreçlerine pozitif yansıyor.

i7-13700H İşlemci Nasıl?

Monster Notebook’un başarılı soğutma sistemlerine sahip Intel Raptor Lake Core i7-13700H laptop modellerinde boy gösteren Intel Core i7-13700H, Alder Lake mimarili selefinin pozitif yanlarını beraberinde getirip yeni özelliklerle bunları harmanlıyor ve ortaya, hem düşük güç tüketen hem de muazzam performans sergileyen bir işlemci çıkıyor. Intel’in bu nesilde daha fazla optimize ederek bilgisayardaki uygulamaların en doğru şekilde çekirdeklere atanmasını mümkün kılan Thread Director, i7-13700H işlemcide hayli verimli çalışıyor.

Gerçekleştirilen benchmark testleri, Intel’in mimari revizyonunun olumlu sonuç verdiğini gözler önüne seriyor. Popüler işlemci test yazılımı Cinebench R20’nin tek çekirdek testinden 712 puanla ayrılan Intel Core i7-13700H, önceki nesil eş değerinden yaklaşık %3,5 oranında yüksek bir skor alıyor. Aynı yazılımın çok çekirdek testinden ise 5986 puan alan işlemci, Geekbench 5,4’ün tek çekirdek testinde 1822, çok çekirdek testinde 12567’lik bir skora imza atıyor.

Sonuç olarak Intel Core i7-13700H işlemcisinin, yüksek frekans değerlerine zorlanmadan ulaşabilmesi, üst segment DDR5 bellekleri desteklemesi gibi özellikleri, onu, Monster Notebook’un hazırladığı Tulpar T7 V20.6 17,3″ oyun bilgisayarı gibi bir Intel Core i7-13700H notebook modelini tercih etmek için geçerli bir neden hâline getiriyor.

Intel Raptor Lake Core i7-13700H İşlemciyle Zincirlerinden Boşalan Canavar: Monster Tulpar T7 V20.6 17,3″ Oyun Bilgisayarı

Geliştirdiği performans odaklı taşınabilir oyuncu bilgisayarlarında, partneri olduğu Intel’in güçlü işlemcilerini kullanan Monster Notebook, geleneğini bozmuyor ve Monster Tulpar T7 V20.6 17,3″ oyun bilgisayarı modelinde, Intel Core i7-13700H işlemciye yer veriyor. Bilgisayarın temel performansını ve teknolojik özelliklerini belirleyen işlemciye, modeldeki dikkat çekici diğer bileşenler eşlik ediyor.

Hem oyun hem de çalışma süreçleri için rahatlıkla değerlendirebileceğiniz, 17,3 inç genişliğinde Full HD (1080p) ekranla yapılandırılan laptop, en iyi görüş açısı ve renk doğruluğu için IPS panelle geliyor. Oyunlardaki akıcılığa kendinizi kaptırabilmeniz için 144 Hz yenileme hızlı ekran mat yapısıyla aydınlık ortamda da oyun ve diğer içeriklerle vakit geçirebilmenize olanak tanıyor.

Kasa tasarımı tarafında radikal değişiklikler içermeyen ve şıklığı sadelikle aynı potada eriten taşınabilir bilgisayar, güçlendirilmiş plastik kasasıyla 30,05 mm’lik kalınlığa ve 2,5 kilogramlık ağırlığa sahip oluyor. Taşınabilirlik tarafında sınıfı rahatlıkla geçen bilgisayar, tek bölge RGB aydınlatmalı Türkçe Q klavyesiyle haricî bir klavye olmadan da oyun oynayıp yazışmalarınızı gerçekleştirebilmenize imkân tanıyor. Dokunmatik yüzey, web kamera ve mikrofon dizisi, cihazın işlevselliğini artırıyor.

Monster Tulpar Intel Raptor Lake Core i7-13700H notebook modellerinden biri olduğu için bazı yeni donanım bileşenlerini de içeriyor. Geliştirdiği donanım bileşenlerinde, Intel gibi devrimsel yenilikler yapan NVIDIA’nın GeForce RTX 4060 Max-P ekran kartı, dizüstü bilgisayardaki yeni donanım bileşenlerinden en önemlisi oluyor. Üçüncü nesil ışın izleme ve dördüncü nesil tensör çekirdeklerini içeren, DLSS 3 desteğiyle yapılandırılan, 8 GB bellekli ekran kartı, 1440p çözünürlükte dahi akıcı ve sürükleyici bir oyun deneyimi yaşayabilmenizi mümkün kılıyor. Toplam 16 GB kapasiteli DDR 3200 MHz sistem belleği, PCIe 4,0 x4 teknolojili 512 GB M,2 SSD (3500 MB/s okuma, 2500 MB/s yazma), sistemin başarımını zirveye taşıyan diğer bileşenler olarak sayılabiliyor.

Fiziksel ve kablosuz bağlantı tarafında da günceli yakalayan Monster Tulpar T7 V20.6 17,3″ oyun bilgisayarı, bir tanesi tip C olmak üzere toplam dört adet yüksek hızlı USB portuyla geliyor. DisplayPort 1,4 bağlantı noktası, USB 3,2 Gen 2 ile ortak kullanılan ve HDCP destekli HDMI 2,1 portu da içeren laptop, kulaklık-hoparlör çıkış yuvası da içeriyor. Intel Wi-Fi 6 AX201 ile kablosuz bağlantı kurabilmenizi sağlayan, ayrıca Bluetooth 5,2 desteğiyle Bukra serisi Bluetooth hoparlörlerinizi veya Pusat serisi Bluetooth kulaklıklarınızı eşleştirebileceğiniz bilgisayar, dört hücreli, 62,32 Wh’lik bataryayla, prize bağlı olmadan da saatler boyunca çalışabiliyor.

13. Nesil Intel Core i5-13500H İşlemcili Notebook Modelleri Oyuncuların Favorisi

Geliştirdiği her yeni nesil işlemci grubunda olduğu gibi Raptor Lake kod adlı 13. nesil işlemcilerini de kategorilere ayıran ve ilgili işlemcilerin teknik özelliklerini farklılaştıran Intel, bilgisayarını oyun odaklı kullanmayı isteyen ve laptop’ını hem oyun bilgisayarı hem de mobil iş istasyonu olarak değerlendirmeyi planlayanlara farklı çözümler sunuyor.

Bu noktada, Monster Notebook tarafından üretilen Abra serisi oyun bilgisayarlarında, Intel Core i5-13500H, Tulpar serisi gaming laptop modellerinde ise Intel Core i5-13500HX işlemciler yer alıyor. Aynı verimli mimarinin eseri olan ancak teknik tarafta birbirlerinden biraz ayrılan işlemciler, 13. nesil Intel Core i5 işlemcili laptop edinmek arzusundaki kullanıcılar için harika birer alternatif hâline geliyor. Intel Core i5-13500H işlemci, bütçesini fazla zorlamadan bir oyuncu bilgisayarı almayı düşünenlerin gereksinimlerine cevap verirken; büyük kardeşleri, teknoloji çevrelerince “Dünyanın en hızlı mobil işlemcileri” şeklinde nitelendirilen Intel Core i5-13500HX; oyun, dijital içerik üretimi, hesaplama gibi kullanım senaryolarının altından, bir masaüstü bilgisayar işlemcisi gibi kolayca kalkabiliyor. Dilerseniz gelin, bu ön anlatım ışığında her iki işlemcinin teknik özelliklerine göz atmaya başlayalım.

i5-13500HX Laptop Modelleri, i5-13500H Notebook Çeşitlerinden Daha “Kaslı”

Intel’in başarıyla uyguladığı hibrit teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanan ve Intel 7 litografisinin katkısıyla yük altındayken yüksek frekanslarda çalışmayı sürdürebilen Intel Core i5 işlemciler, teknik yönden bazı farklılıklar içeriyor. Bu segmentasyon, 13. nesil Intel Core i5 işlemcili laptop maliyetlerini değiştirirken ürün gruplarının hitap ettikleri kitleleri de genişletiyor. Intel Core i7 serisindeki kardeşleri gibi Verimli ve Performans çekirdekleriyle yapılandırılan Intel Core i5 serisi işlemcileri birbirinden ayıran özelliklere bu defa kapsamlı bir tablo eşliğinde bakalım:

ÇekirdekİzlekMaksimum FrekansGüç Tüketimi
VerimliPerformansVerimliPerformansTabanMaks. Turbo
Intel Core i5-13500H84163,50 GHz4,70 GHz45 Watt95 Watt
Intel Core i5-13500HX86203,50 GHz4,70 GHz55 Watt157 Watt

Üstün performanslı 13. nesil Intel Core i5 işlemcili notebook modellerinde kullanılan Intel Core i5-13500HX, iki adet fazladan Performans çekirdeği avantajı ve daha esnek sınırlara getirilen maksimum Turbo güç tüketimi olanaklarıyla sonunda “X” takısı olmayan kardeşinden daha güçlü bir konuma yerleşiyor. Hatta öyle ki yer yer Intel Core i7-13700H model işlemciye bile kafa tutabiliyor. Bu konunun ayrıntılarından da söz edeceğiz.

Intel i5-13500 İşlemcili Laptop Çeşitleri, Büyük Çeşitlilik Gösteriyor

Yukarıda sizinle paylaştığımız tablo, i5-13500H notebook ve i5-13500HX laptop modellerinde kullanılan işlemcilerin temel özelliklerini göstermekle birlikte ilgili işlemciler, dâhil edildikleri dizüstü bilgisayar modellerini teknik yönden değiştirebiliyor. Bu değişimin en temel göstergelerinden biri, iki işlemcinin, bellek desteğinde yatıyor. Bellek tipi noktasında Intel Core i7-13700H ile eş değer karakteristiklere sahip Intel Core i5-13500H, maksimum 5200 MHz’lik DDR5 ve 6400 MHz’lik LPDDR5/X belleklerle birlikte konfigüre edilebiliyor. Diğer yandan Intel Core i5-13500HX, en fazla DDR4 3200 MHz ve DDR5 4800 MHz RAM’lerle kullanılabiliyor.

Her iki işlemciyi ayıran bir diğer unsur, entegre grafik yongası oluyor. Yine Core i7 serisindeki kardeşi gibi beraberinde Intel Iris Xe grafik işlemcisi bulunduran Intel Core i5-13500H, 80 yürütme birimli yerleşik grafik işlemcisiyle başarılı sonuçlara imza atıyor. Intel Core i5-13500HX modelli işlemci ise 16 yürütme birimi bulunan 13. nesil işlemciler için özelleştirilen Intel UHD Graphics ile geliyor. Özellikle masaüstü kullanımında, ayrık ekran kartı yerine işlemci içindeki grafik biriminden yararlanmayı amaçlayanlar için Intel Core i5-13500HX laptop modellerinin, performans bakımından Iris Xe yongasıyla yapılandırılan Intel Raptor Lake Core i5-13500H laptop modellerinden geride olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak hesaplama gücü konusunda “X” takısı bulunan işlemci, üstünlüğü küçük kardeşine kaptırmıyor.

i5-13500H ve i5-13500HX İşlemci Nasıl?

Performans kıyaslaması yapmaya başladığımızda, her iki işlemcinin birbirinden üstün ve zayıf yönleri olduğunu rahatlıkla söyleyebilecek olsak da bundan çok değil, üç nesil öncesinin işlemcilerine göz attığımızda gelinen noktanın harika olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Uygun fiyatlı oyuncu laptop modellerinin temel gücünü zirveye taşıyacak olan Intel Core i5-13500H, “İşlemcim, ekran kartıma darboğaz yapar mı?” sorularının geçmişte kalmasını sağlayacak derecede ciddi performans sunuyor. Cinebench R23’ün tek çekirdek testinden 1778, çok çekirdek testinden ise 13880 puan alan 13500H, kendinden önceki nesildeki eş değer işlemciye tek çekirdekte %7,11’lik, çok çekirdekte ise %6,07’lik fark atıyor.

i5-13500HX işlemcili notebook modellerine güç veren işlemcinin Cinebench R23 skorları ise oldukça şaşırtıyor. 13500H’den çekirdek ve önbellek fazlası bulundurması, ayrıca Watt değeri bakımından daha yukarılarda çalışabilmesi, 13500HX’i güçlü kılıyor. Bu aşamada Intel Core i5-13500HX işlemci, Cinebench R23’ün tek çekirdek testinden 1827, çok çekirdek testinden ise 17942 puanla ayrılıyor.[2]

Monster Tulpar serisi içinde yer alan Intel Core i7-13500HX notebook çözümleri, ham veri hesaplama sonuçlarıyla gerek oyun gerekse iş süreçlerinde değerlendirilebileceklerini kanıtlarken Monster Abra serisine konumlandırılan Intel Core i5-13500H işlemciler, uygun fiyatlı oyuncu bilgisayarlarının “mütevazı” donanım bileşenleri içermeyeceğini kanıtlıyor; Abra A5 V20.2.1 15,6″ oyun bilgisayarı modelinde olduğu gibi…

Intel Raptor Lake Core i5-13500H İşlemciyle Yeni Bir Form Kazanan Canavar: Monster Abra A5 V20.2.1 15,6″ Oyun Bilgisayarı

Oyuncular için en erişilebilir ve en güçlü oyuncu bilgisayarlarını üretme konusundaki kararlılığını sürdüren Monster, Intel Raptor Lake Core i5-13500H notebook modellerini Abra A5 V20.2.1 15,6″ oyun bilgisayarı zenginleştiriyor.

23 mm’lik kasası ve yalnızca 2 kilogramlık ağırlığıyla taşınabilirlik konusunda size kolaylık sağlayacak laptop, 15,6 inçlik Full HD ekranla yapılandırılıyor. Farklı ışık koşullarında kusursuz oyun keyfi yaşamanız için mat kaplamayla parlamaya karşı dirençli hâle getirilen ekran, 144 Hz yenileme hızıyla bilhassa rekabetçi oyunlarda rakiplerinize karşı üstünlük kurmanız noktasında size esneklik kazandırıyor. Tek bölgeli RGB klavye arka aydınlatması, hassas dokunmatik yüzeyi, görüntülü görüşmelerinizi ek bir web kamera olmadan yapmanızı sağlayacak yerleşik web kamera ve mikrofon dizisi, Monster Abra oyuncu bilgisayarına güç katıyor. Ama ona güç katan asıl özellikleri, işlemcisi ve ekran kartı gibi dâhilî donanım bileşenleri oluyor.

Intel ile iş birliği içinde olduğu gibi NVIDIA’yla da partner olan Monster Notebook, NVIDIA’nın en güncel mobil ekran kartlarından birini Abra A5 V20.2.1 15,6″ oyun bilgisayarında kullanıyor. Full HD çözünürlükte oyun oynamak için yeterli güce sahip olmakla birlikte DLSS 3 teknolojisinin “Optik Çoklu Kare Oluşturma” becerilerini taşıyan NVIDIA GeForce RTX 4050 Max-P ekran kartı, oyuncu bilgisayarına değer katıyor. 6 GB VRAM’i bulunan ekran kartı, kullanım senaryosuna göre 115+25 Watt güç tüketimi gerçekleştirerek yüksek performans sergiliyor. 16 GB kapasiteli DDR 3200 MHz RAM, PCIe 4,0 x4 teknolojili 1 TB M,2 SSD (3600 MB/s okuma, 3000 MB/s yazma), oyun oturumlarınızda takılma ya da yavaşlamalarla karşılaşmanızın önüne geçiyor.

Oyuncuların, dijital içerik üreticilerinin ve yayıncıların ihtiyaç duyabilecekleri her türlü fiziksel ve kablosuz bağlantıyı beraberinde getiren taşınabilir bilgisayarda üçü yeni nesil (biri tip C) toplam dört adet USB portu, bir adet HDMI 2,1 ve Mini DisplayPort 1,4 bulunuyor. Ev, kafe ya da iş yerlerindeki yüksek hızlı internete bağlanabilmeniz için Intel Wi-Fi 6 AX201 bağdaştırıcısıyla güçlenen laptop, aynı zamanda Bluetooth 5,2 desteği sunuyor. Dört hücreli, 62,32 Wh’lik batarya ile tam şarj sonrasında saatlerce kesintisiz çalışan model, tam performansını ise 150 Watt’lık adaptörüyle prize bağlıyken sergiliyor.

[1] https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html

[2] https://nanoreview.net/en/cpu-list/cinebench-scores

Paylaş: