Mouse DPI Nedir, Nasıl Öğrenilir ve Ne İşe Yarar?

Monster Notebook  16 Kasım 2020

İncelemeler

Her zaman söylediğimiz gibi mouse, bir oyuncunun, oyunlardaki rakiplerine karşı kullanabileceği en önemli silahlarından biridir. Bu nedenle farenin teknik özellikleri ve yazılım desteği ne kadar iyi olursa karşılaşmalarda elde edilen galibiyetler de o kadar fazla olabilir. Oyuncular için üretilen mouse modellerinde karşılaştığınız teknik özellikler içerisinde en çok öne çıkarılan unsur, genellikle DPI olur. Peki, mouse modellerinde DPI ne anlama gelir, DPI genel olarak ne işe yarar ve eğer bu değer, farelerin üzerinde özellikle belirtilmiyorsa nasıl öğrenilir? Mouse DPI rehberi niteliğindeki yazımız, tüm bu soruları ve daha fazlasını öğrenebilmeniz adına işinize yarayabilir.

Hakkında Çok Konuşulan ve Az Şey Bilinen Fare Özelliklerinden: DPI

Aslında mouse özellikleri arasında bulunmadan önce de sıklıkla kullanılan bir ölçü birimi olan DPI, İngilizce “dots per inch” kelimelerinin kısaltmasını temsil ediyor. Yalnızca oyuncu farelerinin değil, tüm bilgisayar farelerinin duyarlılıklarını ölçmek için kullanılan DPI, bilgisayar kullanımı esnasında işaretçinin hızını belirliyor. Bu noktada DPI değeri yükseldikçe fare duyarlılığı artıyor ve işaretçi daha hızlı hareket ediyor; değer azaldıkça duyarlılık da azalarak işaretçi hareket hızı düşüyor. Bu, oyun cephesinde ise FPS ve TPS kamera açılı oyunlarda, karakterin görüş açısının ve ekrandaki nişangâhın hızını belirleme şeklinde karşılık buluyor. Örneğin oyundaki karakteriniz bir keskin nişancıysa ve tüfeğinizle mümkün olduğunca hassas hamleler yapmayı planlıyorsanız, farenizin DPI ayarını düşürebilmeniz, milimetrik atışlar yapabilmenizi sağlayabiliyor. Diğer yandan FPS ya da TPS türü bir aksiyon oyunu oynuyor, çok sayıda rakiple karşılaşıyorsanız, mouse DPI seviyesini yükseltmeniz en az bilek eforuyla en geniş görüş açısını yakalayarak rakiplerinizi kolayca alt edebilmenizi sağlıyor.

Kullanım konforu açısından yüksek DPI’lı fareler edinmeniz, özellikle yüksek çözünürlüklü ve geniş ekranlı bilgisayarlarda size hareket serbestisi kazandırabiliyor. Standart farelerin imleçleri, WQHD ve 4K çözünürlüklü monitörlerde oldukça uzun fare mesafesiyle ekranın bir köşesinden diğer köşesine uzanabilirken yüksek DPI’lı fareler, küçük bir bilek hareketi ile tüm ekranı tarayabiliyor ve imlecin sürüklenebilmesine imkân tanıyor. Kısacası farelerde yüksek ve mümkünse ayarlanabilir DPI, oyunlarda performans ve genel kullanımda ise rahatlık anlamına geliyor.

DPI Seviyesi Nasıl Değiştirilir ve Bu Değer Nasıl Öğrenilir?

Oyunculara yönelik ekipman geliştiren markalar, ürettikleri fareleri hem yazılım hem de donanım tabanlı DPI değiştirme imkânları ile sağlıyor. Bazı markalar, sundukları farelerde DPI artırma, azaltma ve anlık düşürme tuşları ekleyebilirken bazıları ise daha yaratıcı çözümler getirebiliyor. Örneğin DPI ile birlikte pek çok özelliğin ayarlanabilmesini mümkün kılan tuşlara çift tıklayıp fare tekerleğini ileri ya da geriye doğru hareket ettirerek DPI değeri, belirli kademeler arasında değiştirilebiliyor. Bu değerlerin aralıkları ise üreticinin sunduğu yazılımlar vasıtasıyla belirlenebiliyor. Eğer fare üzerindeki tuşlar kullanılmak istenmiyorsa doğrudan doğruya farenin özel yazılımından destek alınarak DPI seviyesi ayarlanabiliyor. Ancak hem masaüstü süreçlerinde hem de oyun seanslarında farelerin üzerinde bulunan DPI seviye değiştirme tuşlarından yardım almak kullanıcılara pratiklik kazandırıyor. İşletim sistemlerinde bulunan işaretçi hızı artırma seçenekleri ise DPI seviyesini artırma manasına gelmiyor. Üreticiler tarafından belirtilen DPI özellikleri, modellerin donanımsal kabiliyetlerini gösteriyor.

Şayet sahip olduğunuz farenin markasını ve modelini tam olarak bilemiyor, bunun sonucunda da DPI seviyesini öğrenemiyorsanız, çevrim içi hizmet veren ücretsiz web sitelerinde bulunan DPI analiz ve hesaplama uygulamalarından yardım alabilirsiniz. İlgili uygulamalara gireceğiniz değerlerin ardından uygulamaların sizi yönlendirmesiyle gerçekleştireceğiniz fare hareketleri otomatik olarak hesaplanıyor ve farenizin hangi DPI seviyesine sahip olduğunu saniyeler içerisinde öğrenebiliyorsunuz.

Paylaş: