Robocraft İnceleme

Monster Notebook  1 Mart 2021

İncelemeler

Küçüklüğünüzde parçadan bütüne gitme temeline dayanan inşa oyuncaklarıyla zaman geçirdiyseniz ve onların dijital dünyadaki modern sürümlerine merak duyuyorsanız oyun geliştiriciler size çok sayıda alternatif sunabiliyor. Minecraft ve karbon kopyası oyunların milyonlarca oyuncuyu peşinden sürüklemesiyle insanların bu alana merak duyduğunu gören oyun stüdyoları, kolları sıvayıp yeni ve sıra dışı oyunlar geliştirme peşine düşünüyor. Bu yapımlardan biri de tam sürümü 2017 yılının ortalarında yayımlanan Robocraft. Tamamen bağımsız olduklarını üstüne basa basa ifade eden Freejam Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan oyun, stüdyonun şimdiye kadar en çok kullanıcıya ulaşan ve şirketin popülerlik kazanmasını sağlayan ürünü olma özelliğine sahip.

Free to Play Dünyasının Vazgeçilmezlerinden

Ciddi bir oyuncu kitlesi bulunan free to play formundaki oyunlardan biri olan Robocraft, çevrim içi çok oyunculu yapımların arasında kendine özgü bir yer ediniyor. Türü itibarıyla üçüncü şahıs kamera açılı, araç savaşı olarak tanımlansa da yapımı; geliştirici ekibin de vurguladığı “build, drive, fight-inşa et, sür, savaş” sözcükleri daha iyi ifade ediyor. Zira oyunda yönetebileceğiniz araçları, inşa etmeniz ve hayalinizdeki gibi yapılandırmanız gerekiyor. Oyuna 2018’in ortalarında eklenen teknoloji ağacı sistemi; küp, üçgen ve daha farklı geometrik şekillerdeki parçaları birleştirerek etkileyici robotlar ve araçlar üretmenize imkân tanıyor. Araçların aerodinamik yapıları, hareket kabiliyetleri ve zırhları kadar savaş esnasında başvuracağınız silahlarını da özenle seçmeniz gerekiyor zira karşınızda gerçek rakipler bulunuyor. Robot-araç geliştirme sürecinde ise tam manasıyla bir özgürlük sunmayan oyun, sizi CPU miktarıyla kısıtlıyor. Bu noktada araç üretiminde hangi parçaları seçebileceğiniz CPU limiti ile belirleniyor. Sonrasında oyunun istediği koşulları sağlayarak savaş alanına atılmanız mümkün oluyor.

Yaratıcılığınızı Konuşturun, Sahalardan Kazanan Olarak Ayrılın

Geleceğin mühendisleri için ideal oyunlar arasında gösterilen Robocraft, muadil oyunlarının aksine robot-araç üretiminde oyuncuların yaratıcılıklarını konuşturmalarına fırsat tanıyor. Oyunun benzeri konumundaki yapımlar, ön tanımlı şekiller ve iskeletler üzerine parça yerleştirilmesini sağlarken Robocraft sıfırdan bir robot-araç üretilmesine zemin hazırlıyor. Zaman içerisinde yetenek ağacında açılan silahları ürettiğiniz araçlara yerleştirerek savaşa hazır hâle geliyorsunuz.

MOBA türü rekabetçi oyunlardan alışageldiğiniz savaş mekaniklerini beraberinde getiren Robocraft, rakiplerinizin merkez üssünü imha etmeniz üzerine kurulu yapısıyla oyuna kolayca adapte olabilmenizi sağlıyor. Sizin gibi özenle tasarladığı robot-araçlarıyla karşınıza dikilecek düşmanları kolayca saf dışı bırakmanız ise her zaman mümkün olmuyor. Hem sahayı iyi analiz edip taktik geliştiren hem de ateş yeteneği güçlü silahları kuşanan rakipleriniz, size zor anlar yaşatabiliyor. Tabii oyunu oynadıkça ve ürettiğiniz robot-aracın zayıf noktalarını öğrendikçe daha güçlü ve yenilmez ürünler ortaya koyabiliyorsunuz. Savaşlarda hasar alma-verme durumu, yine inşa mekaniklerine dayanıyor. Hasar alıp-verdiğiniz alanlardaki parçalar dökülüyor. Şayet takımınızda destek birimi varsa imdadınıza yetişebiliyor ama hareket olanaklarınız aldığınız hasarla ortadan kalktıysa sahada pek bir şansınız kalmıyor.

Robocraft, Güncellemelerle Yoluna Devam Ediyor

İlk yayımlandığı zamanlarda olduğu kadar geniş bir oyuncu kitlesine hitap etmese de kendine kemik bir oyuncu topluluğu yaratmayı başaran Robocraft, geliştirici ekip tarafından yayımlanan irili ufaklı güncellemelerle yoluna devam ediyor. Gelen güncellemeler, oyuna yeni özellikler ekleyip hataları giderebildiği gibi parça değer dengelerini değiştirmeye de yarayabiliyor. Free to play formunda olsa da belirli bir miktar para harcamanız karşılığında çeşitli parça paketleri alabileceğiniz ve daha kapsamlı robot-araçlar üretebilmenize olanak tanıyan Robocraft, görsel ve işitsel yönden tatmin ediciliğini koruyor. Birçok bağımsız oyunun hazırlanmasında kullanılan Unity oyun motorundan güç alan oyun, görsel yönden başarılıyken düşük konfigürasyonlu bilgisayarlarda bile akıcı çalışabiliyor. Yapımdaki ses efektleri ve müzikler ise oyunun atmosferini güçlendiriyor.

Eğer inşa türü oyunlara ilgiliyseniz ve araç geliştirip bu araçlarla destansı savaşlara katılmayı hayal ediyorsanız Robocraft’a şans vermeyi unutmayın.

Paylaş: