Sony PlayStation VR 2 PC’ye Geliyor

Monster Notebook  25 Temmuz 2024

Haberler

Oyuncu olup da sanal gerçeklik (VR) gözlükleriyle ilgilenenlerin ortak görüşü, PlayStation VR 2’nin, şimdiye kadar geliştirilen en başarılı sanal gerçeklik gözlüğü olduğu yönünde. Bir süre önce Sony, PlayStation VR 2 (PSVR 2) sanal gerçeklik gözlüğünü PC ile uyumlu hâle getirmek için çalıştığını duyurdu ve bu gelişme, doğal olarak VR oyun tutkunlarınca büyük bir sevinçle karşılandı. Çok kısa bir süre sonra PC oyuncularının hayatına girecek olan PSVR 2, kullanıcıların, PC üzerinden daha fazla oyun deneyimi yaşamasını sağlayacak.


playstation-vr2

PlayStation VR 2: Yenilikçi Teknoloji ve Kalite Bu Defa PC’cilerle

22 Şubat 2023’te piyasaya çıkan ve sahip olduğu teknolojiyle olduğu kadar malzeme kalitesiyle de övgü toplayan PSVR 2, yüksek çözünürlüklü ekranı ve gelişmiş sensörleriyle dikkat çekiyor. Her ne kadar piyasaya sürülmesinden bu yana, Sony’nin kendi stüdyolarından gelen yeni oyunların eksikliği konsol oyuncularının biraz tadını kaçırmış olsa da Guerrilla Games ve Firesprite tarafından ortaklaşa geliştirilen Horizon Call of the Mountain ile ne denli başarılı bir donanım olduğunu herkese kanıtladı.

Sony’nin PSVR 2’yi, PC ile uyumlu hâle getirme çalışmaları, cihazın oyun yelpazesini genişletecek ve kullanıcıların SteamVR gibi platformlarda daha fazla oyuna erişmesini sağlayacak. Bu destek, PSVR 2 kullanıcılarının yalnızca PlayStation 5 ile sınırlı kalmadan, PC oyunlarını da deneyimlemelerine olanak tanıyacak. Bu gelişmenin, Meta Quest 2 ve 3 gibi diğer VR gözlüklerinin pazardaki paylarını daraltacağı öngörülüyor.

Bağlantı için Tek Bir USB-C Kablosu Yeterli Olabilir

İlk dönem sanal gerçeklik gözlüklerinin aksine oldukça sade bir bağlantı modeliyle gelen PSVR 2’nin veri iletimi ve güç ihtiyacı, PC tarafında da yalnızca USB-C bağlantısı üzerinden sağlanacak. Tabii bu desteğin tam olarak nasıl işleyeceği ve ek donanım gereksinimleri olup olmayacağı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Sony’nin, PC uyumluluğunu sağlamak için bir adaptör veya özel bir yazılım çözümü sunması bekleniyor. PlayStation Blog’da yer alan bilgilere göre PSVR 2’nin PC ile uyumlu hâle gelmesi için 7 Ağustos 2024 tarihinden itibaren kullanılabilir olacak bir adaptör gerekecek ve bu adaptör, yaklaşık olarak 59,99 USD yurt dışı fiyatıyla satışa sunulacak. Bu adaptöre ek olarak bir DisplayPort kablosu da gerekeceği belirtiliyor. Oyun tutkunları, tüm bu bağlantı işlemlerini hallettikten sonra SteamVR uygulamasını indirerek PC’de VR oyunlarının keyfini çıkarabilecekler.

Sony’nin bu adımının, daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşma ve PSVR 2’nin satışlarını artırma stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte Sony’nin, daha fazla AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyun geliştiricisini PS5 ve PSVR 2 için hibrit oyunlar üretmeye teşvik edebileceği öngörülüyor.

sony-psvr-2-icin-pc-destegi-gelecegi-duyuruldu

Sony, VR Pazarındaki Konumunu Güçlendiriyor

PSVR 2’nin PC desteğiyle VR pazarında daha güçlü bir konuma gelmeyi hedefleyen Sony’nin bu hedefine, orta vadede ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sony’nin ilk PSVR gözlüğü, dünya genelinde 5 milyondan fazla satmıştı ve PSVR 2’nin de benzer bir başarı yakalaması bekleniyor. PC desteği ile cihazın satış rakamlarının yükseleceği ve VR oyun pazarında Sony’nin etkinliğinin artacağı tahmin ediliyor. Peki tüm bu gelişmeler kullanıcılar açısından ne anlama geliyor?

PC desteği, PSVR 2 kullanıcıları için büyük bir avantaj sağlıyor. Bu destek sayesinde kullanıcılar, PS5’te sınırlı sayıda oyunla kalmak yerine, PC’deki geniş oyun kütüphanesine erişebilecekler. Bu durum özellikle VR oyunlarına meraklı olan kullanıcılar için cihazın cazibesini artıracak. Sony’nin bu hamlesinin, VR oyun pazarında rekabeti artıracağı ve kullanıcılar için daha fazla seçenek sunacağı kesin.

Söz konusu sanal gerçeklik oyunları olduğunda sanal gerçeklik gözlüğünün başarısı kadar bilgisayarların donanım gücü de ön plana çıkıyor. Tabii bu noktada size iyi haberlerimiz var; Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, güncel nesil oyunları olduğu gibi sanal gerçeklik oyunlarını da olması gerektiği şekilde çalıştırıyor. Siz de PSVR 2 ile birlikte bir “canavar” edinip sanal gerçeklik oyunlarının tadını çıkarmak düşüyor. 

 

Sony Playstation VR 2 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  1. PS VR2 PC uyumlu mu?

  • PS VR2, öncelikli olarak PlayStation 5 ile uyumludur ve PC desteği resmi olarak sağlanmamaktadır. Ancak, bazı kullanıcılar özel yazılımlar ve üçüncü parti çözümlerle sınırlı bir şekilde PS VR2’yi PC ile kullanabilmektedirler.
  1. PS5 VR2 bilgisayara nasıl bağlanır?

  • PS5 VR2’yi PC’ye bağlamak için resmi bir destek bulunmamaktadır. Ancak, üçüncü parti yazılımlar ve adaptörler kullanarak bağlamak mümkündür. Bu tür çözümler genellikle stabilite ve performans sorunları yaşatabilir.
  1. PS VR PC’ye bağlanır mı?

  • İlk nesil PS VR, belirli üçüncü parti yazılımlar ve adaptörler kullanılarak PC’ye bağlanabilir. Ancak, bu yöntemler resmi olarak desteklenmediği için bazı uyumluluk ve performans sorunları yaşanabilir.
  1. PS VR2 için kamera gerekli mi?

  • PS VR2, göz izleme ve diğer sensör teknolojileri sayesinde harici bir kamera gerektirmez. PlayStation 5 ile birlikte kullanılan PS VR2, dahili sensörleri ile kullanıcı hareketlerini takip edebilir.
  1. PS VR2 kablolu mu?

  • Evet, PS VR2 kablolu bir sanal gerçeklik başlığıdır. PlayStation 5’e bağlanmak için bir USB-C kablosu kullanır. Kablosuz kullanım seçeneği sunulmamakla birlikte, kablolu bağlantı stabil ve düşük gecikmeli bir deneyim sağlar.
Paylaş: